Početna Zabava Zanimljivosti Veliki broj mališana u Srbiji se hrani nezdravo!

Veliki broj mališana u Srbiji se hrani nezdravo!

Povodom Međunarodnog dana roditelja, koji se danas obeležava širom sveta, predstavljeni su rezultati istraživanja o načinu ishrane najmlađih stanovnika Srbije.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Mališani u Srbiji prvi put probaju slatkiše sa 10 meseci, grickalice sa 11, a brzu hranu sa svega 16 meseci. Nezdrava hrana unosi se često, a dete kako raste tako za takvim namirnicama poseže sve češće, upozoravaju domaći stručnjaci.

Podaci upozoravaju da situacija nije dobra, jer se deca sa nezdravom hranom upoznaju izuzetno rano – slatkiše prvi put probaju sa 10 meseci, grickalice sa 11, a brzu hranu sa svega 16 meseci!

“Većina dece koja jede nezdravu hranu jede je dosta često, to jest više puta nedeljno. Sa većim uzrastom povećava se i udeo nezdrave hrane, to jest grickalica, slatkiša, dok se udeo voća i povrća smanjuje, što je zabrinjavajuće”, istakla je, u gostovanju u Dnevniku RTS-a, istraživač Sandra Panić.

Prema podacima dobijenim u istraživanju u kojem su anketirane mame dece uzrasta do tri godine, devet od 10 mama doji decu.

“Glavni benefit zbog kojeg se majke odlučuju na dojenje je da je to zdravo, drugi da dojenje zbližava”, istakla je Panićeva.

Nakon dojenja prelazi se na čvrstu hranu. Prosečan uzrast kada se to dešava je, u proseku, peti mesec, i, ako se ima u vidu da se sa dojenjem prestaje rano, to treba da navede roditelje na razmišljanje. Najčešće se uvodi povrće, šargarepa i krompir, kao i jabuke.

Takve navike u ishrani u najranijem životnom dobu utiču umnogome na izbor hrane kasnije tokom života i sigurno da imaju uticaj na to da je svako peto dete u Srbiji starosti između sedam i 19 godina gojazno.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here