Početna Zabava Značenje imena Zaljubljeni smo u divna dečja imena koja će biti hit u narednom...

Zaljubljeni smo u divna dečja imena koja će biti hit u narednom periodu

Sofija i Dunja su u tokom poslednjih godina bila najpopularnija imena za devojčice u Beogradu. A kakva je prognoza za ubuduće?

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Pored imena koja su već omiljena među roditeljima u Beogradu, u periodu pred nama takođe će biti popularna mnoga ruska imena. Ovaj trend je primetan već poslednje dve godine, te se tako na samom vrstu liste već nalazi Maša, što je ruski skraćeni oblik imena Marija.

U Rusiji je običaj da se u privatnim krugovima ljudi oslovljavaju svojim nadimcima. Tako je Mihail uvek Miša, Darja je Daša, Aleksandar je Saša, Marija je Maša, Ivan je Vanja i slično.

Pročitajte i… Biblijska imena za dečake i devojčice sa dugom tradicijom

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Statistike pokazuju da susvi ovi ruski nadimci sve popularniji kod nas, ali kao lična imena. Izvesno je da će se, kao i u poslednje dve godine, i u 2016. na vrhu liste najpopularnijih imena za devojčice naći Maša. Društvo će joj praviti Nađa, što je umanjenica ruskog imena Nadežda i znači “nada”. A pored njih dve, među prvih 20 najpopularnijih imena za devojčice, verovatno će se naći i Vanja.

Takođe, ime Vanja će biti prisutno i na listi najpopularnijih imena za dečake. Ovaj umiljati oblik imena Ivan važi kao uniseks ime, pa je u Beogradu u poslednje dve godine rođen skoro podjednak broj muških i ženskih Vanja.

Isti slučaj je i sa imenom Saša. Iako je ovo skraćeni oblik imena Aleksandar, zbog svoje zvučnosti se ime često daje i devojčicama.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here