Početna Trudnoća VODIČ KROZ PRENATALNI RAZVOJ

VODIČ KROZ PRENATALNI RAZVOJ

Posle talasa sreće nakon saznanja da ste u drugom stanju, preplavila su vas pitanja tipa ”kada beba oživljava”, ”koliko traje rizični period”, ”kad ću početi da je osećam”… Pogledajte vodič kroz prenatalni razvoj i saznaćete šta će se dešavati u vašem stomaku u narednim mesecima, ali i u kom gestacijskom periodu ćete pogotovo morati voditi računa.

PRVI MESEC

Embrionalni razvoj počinje tek u četvrtoj nedelji

Otprilike dve nedelje nakon poslednje mentruacije dolazi do oplodnja, te oplođena jajna ćelija prolazi kroz jajovod do materice. A paralelno sa tim deli se na nove ćelije. U trećoj nedelji, kada dođe do svog cilja i usadi se u materični zid, jedna grupa ćelija formira embrion, a druga placentu. I, tek posle toga, počinje embrionalni razvoj u tri sloja. U gornjem sloju pojavljuje se šuplja struktura (neuronska cev), iz koje će se s vremenom razviti mozak, kičma, kičmena moždina, koža, kosa i nokti. U srednjem sloju formiraju se kosti i mišići, iz kojih će se, kad dođe vreme za to, razviti srce. A u donjem sloju su pupoljci pluća, creva i mokraćnih organa. S druge strane, uporedo s embrionalnim, teče razvoj placente. Pred sam kraj prvog meseca, ona preuzima funkciju ishranjivanja i počinje da snabdeva embrion kiseonikom i nutrijentima.

SAVET ZA OVAJ PERIOD: Uzimajte folnu kiselinu, jer ona ima krucijalnu ulogu u pravilnom razvoju nervnog sistema. I ne jedite nedovoljno termički obrađeno meso i ribu. Zbog te navike, možete dobiti toksoplazmu, koja nije opasna po zdravu odraslu osobu, ali jeste po plod.

DRUGI MESEC

Srčana radnja se najčešće aktivira tokom sedme nedelje

Sredinom drugog meseca, majušno srce počinje da kuca, i to od 120 do 160 otkucaja u minuti. Osim toga, u ovom gestacijskom periodu dešavaju se druge novine. Pojavljuju se prve karakteristike lica tamne tačke, kao nagoveštaji očiju, otvori za nozdrve i jame, iz kojih će se s vremenom iznedriti uši. Od sedme nedelje formiraju se šake i stopala, a samo nedelju dana kasnije iz njih počinju da se izdvajaju prstići. Sve u svemu, u drugom mesecu embrionalni razvoj odvija se zapanjujućom brzinom, što potvrđuju i brojke. Početkom drugog meseca, prosečna dužina embriona je tri milimetra, a krajem drugog meseca oko 22 milimetra.

SAVET ZA OVAJ PERIOD: Uprkos pratećim tegobama – mučnini i povraćanju jedite često a pomalo. Štaviše, obroke uzimajte sedam puta dnevno, u približno istim vremenskim intervalima, a porcija neka vam bude veličine kafenog tanjirića. Zahvaljujući tome, nećete opteretiti želudac, ali ni uskratiti plodu preko potrebne nutrijente.

TREĆI MESEC

Pred kraj prvog trimestra formiraju se polni, a sazrevaju vitalni organi

U prvoj polovini trećeg meseca, formiraju se polni organi, međutim tad se još ni pomoću najboljeg ultrazvuka ne može odrediti pol. Uz to, punom parom se formiraju vitalni organi. Srce se deli na komore i pretkomore, sazrevaju mozak, jetra, bubrezi i creva. Što se fizičkih karakteristika tiče, u ovom periodu fetus ima izbačeno čelo (baš zbog intenzivnog razvoja mozga), duge mršave prste na kojima se mogu uočiti noktići i prve vlasi. U jedanaestoj nedelji, kad mu se formira dijafragma, fetus počinje da štuca. A u dvanaestoj nedelji, kada mu se poboljšaju refleksi, može da pravi brže i odsečnije pokrete. Ipak, u ovom periodu trudnoće još uvek nećete osetiti fetus, jer nema dovoljno snage. Naime, na kraju trećeg meseca on je dugačak oko 65 milimetara, a težak otprilike 15 grama.

SAVET ZA OVAJ PERIOD: Pitajte svog ginekologa koji biste vitaminsko-mineralni preparat mogli da uzimate. Jer dodatni unos nutrijenata potpomoći će razvoj skeleta.

ČETVRTI MESEC

Period jačanja bebinog skeleta i pupčane vrpce

Početkom drugog trimestra, dolazi do preokreta u dinamici rasta i razvoja ploda. U ovom periodu, bebino telo počinje da raste brže od glave, pa razlika u njihovoj proporciji počinje da se smanjuje. Takođe, vrat postaje izraženiji. Devojčicama se razvijaju jajnici, a dečacima testisi. U šesnaestoj nedelji očvršnjava skelet, a i pupčana vrpca postaje deblja. Samim tim, uplovljavate u sigurniji period trudnoće. Ipak, koliko god da je napredovala, na kraju četvrtog meseca beba je još uvek veoma mala. Dugačka je oko 12 centimetara, a teška oko 100 grama.

SAVET ZA OVAJ PERIOD: Izbegavajte ljutu i uopšte previše začinjenu hranu, da ne biste prouzrokovali gorušicu. Skinite prstenje zbog mogućnosti pojave otoka. I nabavite udobnu obuću. U narednom periodu, konstantno ćete dobijati kilograme, pa će vam stopala, kao nosioci tereta celog tela, biti pod dodatnim opterećenjem.

PETI MESEC

Sredinom drugog trimestra beba počinje da reaguje na stimulanse iz spoljne sredine

U petom mesecu, bebini organi zauzimaju svoja mesta i počinju da rade punom parom. I ne samo to, razvijaju joj se čula (ukus, miris, vid, sluh i dodir). Shodno tome, ona postaje aktivnija. Kao odgovor na stimulanse iz spoljne sredine, počinje da izvodi akrobacije u stomaku, da se smeška, mršti, sisa palac – zavisno od toga, da li joj nešto prija ili ne prija. Što se izgleda tiče, u ovom gestacijskom periodu bebi se pojavljuje sloj masnog tkiva (prvo salce) ispod kože. Ali bez obzira na to, i dalje izgleda naborano i mršuljavo. Na kraju petog meseca dugačka je oko 27 centimetara i teška oko 370 grama.

SAVET ZA OVAJ PERIOD: Bez obzira na iznenadni priliv energije (za koji su odgovorni hormoni), ne smećite s uma činjenicu da ste trudni i da ne radite ništa teško. Višak energije utrošite na neku aktivnost prilagođenu trudnicama – pilates, jogu ili meditaciju. To ne da vam neće škoditi, nego će vam služiti kao priprema za porođaj.

ŠESTI MESEC

Pred kraj drugog trimestra fetus počinje da liči na novorođenče

U šestom mesecu svi vitalni organi, čula i lokomotorni sistem nastavljaju da se razvijaju. A paralelno s tim, beba neprestano raste i dobija u težini. Polako joj nestaju kožni nabori i ona počinje da liči na novorođenče. Na kraju šestog meseca, beba je dugačka oko 30 centimetara, a teška oko 600 grama.

SAVET ZA OVAJ PERIOD: Uzimajte namirnice bogate magnezijumom (zeleno lisnato povrće, koštunjave plodove, bananu, kakao) i ne sedite prekrštenih nogu, da ne biste imali problema s cirkulacijom i grčevima u listovima. Ukoliko vam se ipak jave grčevi, oslobodite ih se tako što ćete savijati stopalo napred-nazad, istežući pritom zgrčeni mišić.

SEDMI MESEC

Beba sad već prepoznaje vaš glas i vidi

U prvoj polovini sedmog meseca bebin sluh postaje izoštreniji, pa ona počinje da reaguje na buku iz spoljne sredine, ali i zvuke koji joj prijaju. U ovom periodu, već razlikuje vaš i glas vašeg partnera. Takođe, otvaraju joj se kapci, koji su dotad bili čvrsto slepljeni, pa, osim u spavanju, dane provodi u budnom stanju. Dobija trepavice, koje će joj štititi oči i – sve više telesne masnoće. Na kraju sedmog meseca, beba je dugačka oko 37 cm, a teška oko kilogram! Faktički, u ovom periodu ona je spremna za spoljni svet. Ali bilo bi bolje po nju da ostane u vašoj sigurnoj utrobi bar još mesec i po dana.

SAVET ZA OVAJ PERIOD: Vodite računa o ishrani – ne preterujte s unosom hrane u količinskom smislu i ne jedite slatkiše. Želju za šećerom zadovoljite tako što ćete pojesti neku sezonsku voćku. U protivnom, nabacićete više kilograma nego što je potrebno. A to nije dobro ni za vas, ni za bebu.

OSMI MESEC

U ovom periodu bebac ”radi” na nabacivanju mase

U osmom mesecu, količina amnionske tečnosti opada, da bi se napravio prostor za bebu, koja će u kratkom roku nabaciti trećinu, možda čak i polovinu, svoje porođajne težine. Naime, pošto su joj sve vitalne funkcije razvijene, bebin jedini zadatak do dolaska ne svet jeste da se ugoji, odnosno da očvrsne. Inače, ona u osmom mesecu izgleda baš onako kako će izgledati i kad je prvi put budete ugledali. Koža joj je sad glatka (više nema nabore), ima kosicu, noktiće na nogama i rukama. Dugačka je oko 44 centimetra, a teška oko dva i po kilograma.

SAVET ZA OVAJ PERIOD: Svaki dan uzimajte porciju kvalitetnog mlečnog proizvoda – mladi nemasni sir, domaći kajmak, kiselo mleko ili jogurt. Proteini i kalcijum iz mlečnih proizvoda doprineće jačanju bebe, a sprečiće i propadanje vaših zuba.

DEVETI MESEC

Sprema za izlazak!

Dok vaše uzbuđenje raste, beba privodi kraju pripreme za dolazak na ovaj svet. Okreće se glavom nadole i spušta se u karlicu. A sve to vreme dobija u težini, pluća joj dodatno sazrevaju i koža joj postaje deblja. Iako ne deluje kao preterano bitna stvar, zadebljavanje kože važan je segment prenatalne pripreme. Jer umnogome utiče na opšti imunitet novorođenčeta.

SAVET ZA OVAJ PERIOD: Početkom devetog meseca, odradite vaginalni i briseve na polne infekcije, tesiranje na HIVi urinokulturu. Zašto je to bitno? U slučaju postojanja bilo kakve infekcije, ginekolog će vam propisati adekvatnu terapiju, koja će smanjiti rizik od prenosa infekcije sa vas na bebu. Prilikom prolaska kroz porođajni kanal, beba može da pokupi patogene mikroorganizme i tako zaradi upalu pluća, konjunktivitis ili neku treću infekciju. A sve te infekcije mogu biti pogubne po nju.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here