Početna Trudnoća Veliki stomak, velika beba… i druge predrasude o trudnoći i porođaju

Veliki stomak, velika beba… i druge predrasude o trudnoći i porođaju

Thinkstock

Veliki deo  narodnih “mudrosti” vezanih za trudnoću i porođaj zna da bude naporan i da poremeti mir budućih majki. Da bi se jednom za svagda odvojila istina od predrasuda, poslušajte mišljenja jednog ginekologa i jednog akušera.

PREDRASUDA: Sa stomakom poput vašeg, vi sigurno nosite “brontosaurusa” i imaćete težak porođaj.

REALNOST: Nismo pedantni, ali kaže se apatosaurus. Šalu na stranu, ne možete predvideti bebinu težinu merenjem obima vašeg stomaka. U studijama koje su uradili stručnjaci i u kojima su nastojali da pogode veličinu beba svojih pacijentkinja, nisu postignuti dobri rezultati.

Veliki stomak može biti rezultat slabog tonusa mišića, prekomernog dobitka na težini ili viška plodove vode. Takođe, mali stomak i/ili beba ne garantuje lak porođaj.

Zato se nemojte truditida održite malu telesnu težinu u nečemu što je bezuspašan pokušaj da dobijete malu bebu. Nema pravila – to pokazuju i slučajevi majki koje su se lako porodile sa svojim teškim bebama i majki koje su imale težak porođaj, a lake bebe.

PREDRASUDA: Podizanje ruku iznad glave (u toku trudnoće) može da prouzrokuje obmotavanje pupčane vrpce oko bebinog vrata i njeno davljenje.

REALNOST: Ono što se dešava u materici nema nikave veze za pokretima majčinih ruku. Doduše, umbilikalna vrpca jeste često obmotana oko nečega, ali rizik ne postoji jer bebe ne udišu vazduh sve do samog momenta rađanja.

PREDRASUDA: Lek koji se izdaje bez recepta i koji ste pili pre nego što ste saznali da ste ostali u drugom stanju, može da izazove oštećenje ploda.

REALNOST: Šanse su na vašoj strani. Iako efekti brojnih medikamenata još uvek nisu u potpunosti poznati, lista lekova za koje se pouzdano zna da su štetni prilično je kratka.

Takođe, “tajming” igra značajnu ulogu: u prve tri nedelje, nakon začeća, gotovo sve što uradite, a što nosi znak pitanja, ima “sve ili ništa” efekat.

To znači, ili ne nanosi nikakvu štetu plodu ili (daleko ređe) izaziva pobačaj. Da biste se osećali sigurnije, saznajte šta je bezbedno pre nego što uzmete bilo koje sredstvo ili, još bolje, pre nego što ostanete u drugom stanju. Takođe, na prvom prenatalnom pregledu, spomenite lekaru sve što se uzimali. Potom se opustite. Ta “neurotska” energija biće vam potrebna za odabir boja za dečju sobu, kolica i imena vašeg čeda.

PREDRASUDA: Seks i trudnoća ne idu zajedno.

REALNOST: Mnogi parovi otkrivaju jedinstveno zadovoljstvo i maštovitost koje donosi seksualni život tokom ženine trudnoće. Osim toga, ne morate da brinete da ćete ostati u drugom stanju!

PREDRASUDA: Normalno je da se bebini pokreti smanje, uspore ili potpuno prestanu neposredno pre početka porođaja.

REALNOST: Kontrakcije u poslednjih nekoliko dana pred porođaj mogu redukovati pokrete bebe. Ipak, ova činjenica ne bi trebalo da se tumači previše široko. Ova predrasuda nije štetna, ona zapravo može da spreči ženu da reaguje naglo na nešto što može biti ozbiljna situacija.

Velike su šanse da nije ništa strašno, ali svako naglo i veliko smanjenje bebine aktivnosti od jednog dana do drugog treba da se prijavi lekaru.

PREDRASUDA: Ako se vaša majka lako porodila i vi ćete imati lak porođaj (i obrnuto).

REALNOST: Žena ne može, na osnovu iskustva svoje majke, da kaže kakav će porođaj imati. Zapravo, ne postoji način na koji možete precizno odrediti tok vašeg porođaja.

TOPLA PREPORUKA

Učinite sve što je medicinski opravdano i odgovarajuće kako biste izbegli sve što može da se izbegne i obezbedili svojoj bebi srećan i zdrav početak. Onda, držite na umu da su vaša trudnoća i porođaj, ma koliko težak bio, samo zagrevanje za dalju budućnost.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here