Početna Trudnoća Porođaj Istine o porođajnim bolovima

Istine o porođajnim bolovima

Ako ste poput većine žena, onda porođaj kod vas izaziva popriličnu dozu straha i zabrinutosti. Pokušaćemo da vam objasnimo zbog čega su ovi bolovi sasvim drugačiji od svih ostalih koje ste doživeli

Definisanje i precizno opisivanje bolova tokom prođaja teško je i komplikovano, pošto je ovo iskustvo apsolutno jedinstveno i razlikuje se od svega što ste do tada doživeli. I pored toga što je prirodan fiziološki proces, kao što znate – porođaj je bolan. Premda je moguće poroditi se uz minimum bola, najbolje je da se svaka buduća majka „naoruža“ stpljenjem, smirenošću (koliko je to moguće!) i optimizmom.

Porođajni bolovi se manifestuju prema predvidljivoj dinamici i uzrokuju ih kontrakcije materice. Mesto, trajanje, intenzitet i učestalost bola će se stalno menjati. Svaka žena drugačije doživljava bol, iako se smatra jednim do najsnažnijih u životu, on ipak varira od žene do žene, čak i od jedne do druge trudnoće kod iste žene. Za većinu budućih majki najteže iskustvo nije bol izolovane kontrakcije, već činjenica da se one javljaju u kontinuitetu, a razmak između njih se sve više skraćuje dok porođaj napreduje. Porođajni bol je posledica kontrakcija mišića materice i velikog pritiska na cerviks, a može da se oseti kao grčevi u stomaku, preponama i u leđima. Neke žene osećaju bolove i u bokovima ili butinama. Tokom kontrakcije nastaje privremeni nedostatak kiseonika, koji nadražuje nervne završetke. Primena tehnika disanja je delotvorna, jer kontinuirano obezbeđivanje dovoljne količine kiseonika u mišićama ublažava bol. Mišići poda karlice i perineuma (međica) takođe sadrže brojne nervne završetke i receptore za bol, a kada ih kontrakcije dovedu u stanje nadraženosti, oni šalju signale duž kičmene moždine u mozak, što se registruje kao bol. Pritisak koji beba zbog svoje težine vrši na uterus, donji deo leđa, krsnu i trtičnu kost, takođe se ispoljava osećajem bola. U ovom delu tela nalazi se mnogo nerava i, kada se izvrši pritisak, rezultat može da bude oštar ili tup bol u donjem delu leđa. Fizički napor i emotivni stres porođaja mogu da izazovu veliku slabost tela, zbog čega je majka još osetljivija

Priprema za bol

U cilju ublažavanja i bolje tolerancije porođajnog bola, navodimo nekoliko stvari koje možete da počnete da radite pre ili tokom trudnoće:

1. Redovno sprovođenje odgovarajućih vežbi će ojačati mišiće i pripremiti telo za napore porođaja. Fizička aktivnost pojačava fizičku snagu i izdržljivost, što će biti od velike pomoću u slučaju dugog porođaja. Ipak, važno je da ne preterujete u izvođenju bilo koje vežbe, naročito ako ste u drugom stanju.

2. Vi i vaš partner treba da idete u školu za trudnice, u kojoj ćete se potpuno informisati o porođaju. Na ovaj način ćete naučiti da koristite prirodne potencijale vašeg tela, a tehnika disanja je jedan od najvažnijih načina kontrole bola. Stalno imajte na umu da je porođaj sasvim normalan, prirodan i zdrav proces i da bi tako trebalo da ga doživljavate. Savladajte metode koje umanjuju percepciju bola, kao što su relaksacione tehnike, vežbe disanja, skretanje fokusa ili masaža.

3. Praktikujte i vežbe za mišiće poda karlice. Budući da se perineum drastično isteže tokom porođaja, uvećanje njegove fleskibilnosti pre porođaja je koristan potez. Masaža međice će omogućiti postepeno uvećanje tolerancije na bol istezanja i umanjiti rizik od pucanja. Vežbe za mišiće poda karlice će ojačati ovaj deo tela, što će osigurati njegovu veću fleksibilnost.

U metode ublažavanja i veće tolerancije porođajnog bola spadaju:

* Hipnoza
* Masaža, kontrapritisak ili akupresura. Moć dodira nikada ne treba potcenjivati. Vršenje snažnog, čvrstog pritiska na određen deo tela izmeniće vašu percepciju bola. Nekim ženama pomaže stimulacija akupresurnih tačaka na tabanima, a naročito petama.
* Promene položaja, kretanje ublažava bol i menja njegovu percepciju. Zadržite se u uspravnom položaju koliko god možete i korsitite silu gravitacije za brže spuštanje bebe i otvaranje karlice. Slobodno ispuštajte zvukove tokom porođaja, jer to stimuliše oslobađanje endorfina.
* Istuširajte se ili se okupajte, jer voda efikasno ublažava bolove. Takođe, ako je moguće masirajte donji deo leđa mlazom vode iz tuša. Ako se odlučite za kupku, postarajte se da što dublje budete u vodi, jer ćete tako i manje osetiti bol.
* Slušanje muzike
* Skrenite misli brojanjem ili nekom aktivnošću koja će vam zaokupti pažnju.
* Primenjujte relaksacione tehnike i vizuelizaciju. Sposobnost da se voljno oslobodite tenzije, kao i da vizuelizujete pozitivne misli, nije samo korisno za vreme porođaja, već i u životu.
* Obratite pažnju na svoje disanje. Usmeravanje pažnje na svaki udisaj i izdisaj će definitivno ublažiti bolove.
* Često praznite bešiku. Zadržavanje urina može da uspori porođaj i pojača bol.
* Primenjujte aromaterapiju. Esencijalna ulja kamilice, lavande i žalfije deluju izuzetno smirujuće na dušu i telo.
* Uzmite u obzir upotrebu TENS aparata, koji šalje električne impulse duž putanje bola, što uzrokuje oslobađanje endorfina i izmenu percepcije bola.
* Uzimajte dosta tečnosti. Dehidratacija može da pojača materične kontrakcije i posledični bol. Tokom celog porođaja često uzimajte nekoliko gutljaja vode.
* Primenjujte metode homeopatije. Postoje određeni homeopatski lekovi koji olakšavaju širenje cerviksa i ublažavaju bolove kontrakcija.

Sredstva protiv bolova

U zavisnosti od situacije, tokom porođaja mogu da se primene brojna analgetska sredstva. Dobro se informišite o koristima i rizicima svakog od njih.

Analgetici: Farmakološka sredstva protiv bolova mogu da se primenjuju na brojne načine. Ukoliko se daju intravenozno ili intramuskularno (injekcija), dejstvo se oseća u celom telu (analgosedacija ili analgeza). Ova sredstva mogu da uzrokuju određene nuspojave kod majke, uključujući mučninu i pospanost, kao i kod bebe.

Regionalna anestezija: Ovaj oblik anestezije je najčešći izbor žena koje se spremaju za porođaj. Blokada osećaja u određenom delu tela može da se primenjuje i kod vaginalnog i kod porođaja carskim rezom. Različiti tipovi epiduralne anestezije (oblik lokalne anestezije) oslobađaju od bola u delu tela ispod pupka, uključujući vaginalni zid. Epiduralna anestezija se aplicira kroz tanak kateter koji anesteziolog uvodi u donji deo leđa porodilje.

Epiduralne anestezije: Ove metode ublažavanja ili eliminisinja bola imaju određenih mana. Pre svega, radi se o riziku od naglog pada krvnog pritiska i otežavanja urniranja. Osim toga, epiduralne anestezije mogu da uzrokuju mučninu, glavobolju i svrab kod majke. Rizici za bebu su minimalni, mada nizak pritisak kod majke može indirektno da utiče na bebu.

Sredstva za smirenje: Lekovi iz ove kategorije ne eliminišu bol, ali opuštaju majke koje su vrlo anksiozne. Ponekad se sedativi koriste istovremeno sa analgeticima i podjednako utiču na majku i bebu. Inače, ne koriste se često. Kao što smo već rekli, svaka žena drugačije doživljava porođaj. Neke trudnice žele da po svaku cenu izbegnu bolove, dok druge žele da se porođaj odvija što prirodnije, uz minimalnu primenu bilo kakvih farmakoloških sredstava i asistencije. U svakom slučaju, postojanje brojnih opcija za olakšavanje porođaja za majku i bebu pruža veliku sigurnost. Istraživanja pokazuju da je najveći napredak u ovoj oblasti nije tehnološke prirode, već sigurnost koju pruža mesto za porođaj, kao i podrška stručnog kadra i najbližih koji prisustvuju porođaju.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here