Početna Trudnoća Nove preporuke u trudnoći

Nove preporuke u trudnoći

Znamo, vaša je majka presrećna što će dobiti unuče i stalno vam je pri ruci. Nema sumnje, njena pomoć vam mnogo znači, ali treba da znate da lekarski saveti nisu isti kao nekad. Evo šta se sve promenilo od vremena kad je vaša mama bila u drugom stanju.

1 Vi određujete kad ćete drugima saopštiti srećnu vest

Nekad se savetovalo da se trudnoća na objavljuje dok ne prođu prva tri meseca, a sada se smatra da žena ostalima može da kaže za svoje drugo stanje kad god se oseti spremnom.

A danas: Društvene mreže danas se koriste (verovatno i previše!) za deljenje svega i svačega iz privatnog života, i nema više mnogo tajni, uključujući i vest o trudnoći. Nekad su žene trudnoću čuvale u tajnosti dok ne prođu prva tri meseca, slike s ultrazvuka (ako su ih imale) pokazivale samo najbližim članovima porodice, a pol deteta, ukoliko su ga znale, nisu otkrivale u javnosti.

Ali, vremena su se promenila.

Svaka trudnoća nosi rizik od spontanog pobačaja, tako da nije loša ideja poštedeti se neprijatnog i tužnog objašnjavanja ukoliko se tako nešto desi, pa je možda bolje sačekati dok barem ne obavite prvi pregled ultrazvukom i ne dobijete potvrdu da se otkucaji bebinog srca lepo i jasno čuju.

A kad smo već kod ultrazvuka, medicina je u tom pogledu napredovala u poslednjih tridesetak godina. Sada zaista i ima smisla pokazivati slike bebe u stomaku jer se na njima jasno mogu videti bebine crte lica, a vizuelne procene pola mnogo su tačnije nego pre, što može biti važno ukoliko planirate tzv. baby shower, tj. zabavu u slavu predstojećeg rođenja bebe.

Čak i ako objave trudnoću koja se kasnije završi spontanim pobačajem, žene se danas lakše poveravaju o tužnim iskustvima s neiznesenim trudnoćama i borbom s neplodnošću. Mnogo je njih koje su se dosad suočile s takvim situacijama i kulturološki postaje sve prihvaćenije da se osećanja dele i da se pruža međusobna podrška.

2 Budite u pokretu!

Nekad se trudnicama savetovalo da što više miruju i da sve fizičke aktivnosti svedu na minimum.

A danas: Početkom osamdesetih godina prošlog veka ženama s normalnim i zdravim trudnoćama počelo se savetovati da vežbaju. Prednosti fitnes vežbi su mnogobrojne: bolje se kontroliše dobijanje u težini, pospešuje se cirkulacija, jačaju se srce i pluća, trenira izdržljivost – što postaje posebno važno tokom samog porođaja – a doprinosi se i boljem emotivnom i mentalnom stanju trudnice.

Ipak, zbog poremećene ravnoteže i opuštenih zglobova, neke vežbe i aktivnosti ne preporučuju se tokom trudnoće. Klonite se sportova koji zahtevaju kontakt, jahanja, skijanja, vožnje bicikla i ronjenja. Pijte dosta vode i prestanite s vežbama i fizičkom aktivnošću čim osetite bol u nekom delu tela ili vrtoglavicu. Najvažnije je da slušate šta vam telo govori!

Neki lekari preporučuju da se tokom trudnoće bavite samo onim aktivnostima koje ste praktikovali i pre trudnoće. Drugi pak odobravaju da se počne i s novim programima vežbanja, naročito ako je reč o aktivnostima koje ne vrše jak pritisak na telo, kao što su hodanje i plivanje. Obavezno razgovarajte s ginekologom o sportu ili vežbama kojima nameravate da se bavite, jer je saglasnost doktora neophodna. Ukoliko se tokom trudnoće pojave određene komplikacije, vežbanje se zabranjuje, ali ni to nije kraj sveta – jer najvažnija je beba. Ako s treninzima morate da prekinete tokom trudnoće, neka tako i bude.

3 Ograničite kafu na jednu šolju dnevno

Nekad se trudnicama savetovalo da ne piju kafu i ne unose kafein. Danas se kafa dozvoljava, ali se ne preporučuje više od jedne šolje dnevno.

A danas? Početkom osamdesetih godina prošlog veka Uprava za hranu i lekove (Food and Drug Administration) – na osnovu rezultata naučnih istraživanja sprovedenih na životinjama – savetovala je ženama da tokom trudnoće ne unose kofein.

U 21. veku na kafu se ne gleda tako strogo. Premda smanjen unos kofeina sigurno neće škoditi (osim što ćete prvih nekoliko dana biti pospani i umorni), najnovija istraživanja nisu uspela da dokažu njegov štetni efekat na plod u majčinom stomaku. Nekad se smatralo da postoji veza između unošenja kofeina i vanmaterične trudnoće i spontanog pobačaja, ali danas se on smatra bezbednim za održavanje trudnoće dok god se umereno konzumira.

A koje su to umerene količine, pitate se? Odgovor je – do 200 miligrama dnevno za trudnice. Da biste tačno znali koliko čega možete da popijete, evo nekoliko podataka:

Šolja kafe sadrži između 76 mg i 137 mg kofeina, čaj od 26 mg do 48 mg, gazirana pića s kofeinom imaju oko 37 mg, a u 40 g crne čokolade nalazi se 30 mg kofeina. Dakle, ako je suditi prema istraživanjima, ako osećate jaku želju da popijete malu šolju kafe i pojedete štanglu tamne čokolade, učinite to bez griže savesti!

4 Bez alkohola! Tačka.

Nekad se smatralo da je u redu da trudnice svakog dana popiju po čašu vina. Danas se zagovara potpuni prestanak konzumiranja alkohola u trudnoći.

A danas? Godinama je trajala rasprava o tome da li je bezbedno s vremena na vreme popiti malo alkohola tokom trudnoće. I koja je količina alkohola bezbedna za plod?

A onda je Američka pedijatrijska akademija u oktobru 2015. objavila izveštaj o konzumiranju alkohola tokom trudnoće, a u njemu, između ostalog, stoji i ovo: “Ne postoji podatak o potpuno bezbednoj količini, tipu ili periodu konzumiranja alkohola tokom trudnoće”. Zbog toga Akademija naglašava da upotreba bilo kojih količina alkohola tokom trudnoće nosi ogroman rizik po razvoj bebe.

Znači li to da je beba u opasnosti ako ste tokom prvih meseci trudnoće, dok još niste znali da ste trudni, pili alkohol? Naravno da ne znači. To se veoma često dešava, i velika je verovatnoća da će vaše dete biti zdravo i normalno. Ipak, veoma je važno da prestanete piti alkohol čim saznate da ste trudni. (Idealno bi bilo da prestanete s konzumiranjem alkohola još dok pokušavate da ostanete u drugom stanju, ali ponekad se to desi i neplanirano!)

5 Bez cigareta!

Nekad se smatralo da pušenje u trudnoći nije opasno. Danas, međutim, lekari širom sveta zabranjuju cigarete tokom trudnoće.

A danas? Pre, tokom i posle trudnoće pušenje se apsolutno ne preporučuje. Teško je shvatiti da je nekad prizor trudnice koja puši bio uobičajen. Šezdesetih godina prošlog veka, na primer, niko se nije čudio kad bi video trudnu ženu s cigaretom. Tada se, zapravo, pušenje nije smatralo štetnim za zdravlje, pa samim tim ni u trudnoći. Iako je dotad sprovedeno nekoliko različitih istraživanja o povezanosti između pušenja i kancera pluća, Američki javni servis za zdravlje tek je 1966. godine objavio da je pušenje direktno povezano s kancerom pluća, i tada započinje promena u stavu javnosti i zdravstvenih organa prema pušenju.

U izveštaju medicinskog žurnala “Pušenje i zdravlje” iz 1964. navodi se nekoliko rizika pušenja, između ostalih i opasnost od rađanja beba s nedovoljnom težinom.

Danas se zna da mala težina na porođaju nije jedina opasnost kojoj plod izlažete pušenjem u trudnoći. Pušenje u trudnoći povezano je s prevremenim porođajem, vanmateričnom trudnoćom, spontanim pobačajem i mrtvorođenčadi. Beba majke koja je u trudnoći pušila pod većim je rizikom od sindroma iznenadne smrti (SIDS) tokom prve godine života.

Pasivno pušenje takođe je štetno za razvoj i zdravlje ploda. Štetno je čak i boraviti u prostoriji u kojoj se pušilo, zbog ostataka dima u podnim prostirkama, zavesama, nameštaju. Obezbedite sebi i svom detetu sredinu čistu od dima.

6 U redu je da dobijete koji kilogram više

Nekad se trudnicama savetovalo da paze na težinu tokom trudnoće – da dobiju što je moguće manje kilograma.

A danas?

Danas se smatra da je normalno dobiti određeni broj kilograma, u zavisnosti od težine pre trudnoće. S vremenom se pokazalo da žene koje se veoma malo ugoje tokom trudnoće rađaju bebe telesne težine ispod normalne i da se izlažu nepotrebnim opasnostima po zdravlje. Već sedamdesetih godina prošlog veka lekari su počeli manje strogo da gledaju na gojenje u trudnoći. Danas se doktori slažu da je normalno ugojiti se za vreme drugog stanja, ali ne previše, a da dozvoljeni broj dobijenih kilograma zavisi od težine pre trudnoće. Američki koledž za opstetričare i ginekologe savetuje koliko je kilograma preporučljivo dobiti u trudnoći:

Ako imate

manje kilograma nego što bi trebalo:

12–18 kg

normalnu težinu:

10 – 12 kg

višak kilograma ili ste gojazni:

7–11 kg

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here