Početna Trudnoća Korisni saveti Trudnoća bez nervoze i napetosti

Trudnoća bez nervoze i napetosti

Ukoliko stalno nešto zamerate partneru, često vas boli glava, razdražljivi ste i umorni – to znači da ste pod stresom. Otkrićemo vam kako da budete smirena i srećna trudnica…

Sve žene su tokom trudnoće zabrinute – istraživanja pokazuju da je stepen anksioznosti tokom ovih devet meseci mnogo viši nego u bilo kojem drugom periodu života. Naravno, sasvim je razumljivo što strepite zbog bebinog i svog zdravlja, ali više nego inače pritiskaju vas i brige oko posla, novca i odnosa s partnerom. O porođaju da ne govorimo… Istovremeno, taj stres nije poželjan i može se loše odraziti i na vas i na bebu.U nameri da vas oslobodimo uobičajenih, najčešće bezrazložnih trudničkih strahova, zajedno sa dr Vericom Rajkov, upoznajemo vas sa efikasnim strategijama oslobađanja od stresa.

BRIGE NA POSLU
To je verovatno najčešći uzrok stresa kod žena u drugom stanju, naročito u prvim mesecima trudnoće. Ako vam je posao zahtevan a stalno osećate umor i mučninu, to neminovno rađa stres. Ukoliko shvatite da više ne možete da radite efikasno i da ste zbog toga konstantno nervozni i napeti, obavestite o tome poslodavca i uzmite trudničko bolovanje. U slučaju da zaključite da možete podneti toliko opterećenje, olakšajte sebi tako što ćete često praviti pauze: ako vaš posao zahteva konstantno sedenje, povremeno ustanite i protegnite se. Ako, pak, obavljate posao u stojeći, povremeno sedite i (ako možete) podignite noge. Takođe, nastojte da pri ruci uvek imate zdravu užinu, da biste ublažili mučninu.

ODVIKAVANJE OD PUŠENJA
Pre nego što ste zatrudneli, verovatno niste razmišljali o posledicama pušenja, naročito pasivnog. Međutim, sada je sve drugačije i verovatno ćete otkriti da vam smeta dim, i to s razlogom. Naime, istraživanja pokazuju da žene koje su u trudnoći izložene dimu cigareta, češće rađaju bebe ispod prosečne težine, kao i da se porađaju pre termina.
Dakle, ukoliko ste zabrinuti zbog uticaja dima, ili vam on jednostavno smeta, najbolje je da izbegavate društvo pušača i da se ne zadržavate u zadimljenim prostorijama. Takođe, nemojte se ustručavati da zamolite rodbinu i prijatelje da ne pale cigarete u vašem društvu.
U slučaju da ste pušač, a teško vam pada odvikavanje, najbolje da se za pomoć obratite stručnjaku.

SVAĐE S PARTNEROM
Priliv hormona u trudnoći smanjuje seksualnu želju i izaziva umor, što uz svakodnevne, egzistencijalne brige dovodi do napetosti i svađa među supružnicima. Iako je beba željena, budući roditelji ponekad, zbog odgovornosti koju donose novi život i okolnosti, osećaju pritisak koji može uzrokovati razmirice.
Rešenje je jednostavno: treba da budete iskreni i da kažete šta zaista osećate. Pokušajte da ne krivite jedno drugo, već se opustite u otvorenom razgovoru s partnerom.

STRAH OD POBAČAJA
Trudnoću žena koje su izgubile dete zbog pobačaja, uvek prati naglašena strepnja. Zato morate osmisliti aktivnosti koje će vam odvući pažnju sa ovih briga, a dobro bi bilo i da svoje strahove i brige podelite sa bliskim osobama, posebno u trenucima kada su ta osećanja najjača.

NERVOZA ZBOG POROĐAJA
Strepnja i napetost zbog onoga što vas očekuje na porođaju sasvim su normalne i očekivane pojave, ali ako je strah intenzivan, to će se negativno odraziti na bebu. Najbolji način da se oslobodite tenzije jeste da se upišete u školu za trudnice, gde ćete shvatiti da zbog trudnoće i porođaja brinu sve žene, i pritom ćete dobiti mnoštvo korisnih informacija koje će vas smiriti. Takođe, razgovarajte sa prijateljicama kojima je donošenje bebe na svet bilo pozitivno iskustvo. I, naravno, informišite se čitajući knjige o trudnoći i porođaju.

NOVČANI PROBLEMI
Pre trudnoće niste previše razmišljali o materijalnim mogućnostima, o finansijskoj osnovi neophodnoj podizanje deteta. No, sada vas to (opravdano) opterećuje. Pravo je vreme da analizirate troškove i odlučite šta vam je neophodno, a bez čega možete, i da smislite ekonomičnije opcije. Jedna od njih jeste da stvari za bebu nabavite od prijateljica čijoj deci više nisu potrebne.

ZABRINUTOST ZA STARIJE DETE
Žene koje čekaju drugo dete u većini slučajeva ne strepe zbog trudnoće i porođaja, ali su prvo dete i (možda) poslovne obaveze, dodatni napor i izvor stresa.
U takvoj situaciji prihvatite pomoć partnera, rodbine i prijatelja, zamolite ih da vam ponekad pričuvaju dete i pomognu oko kućnih poslova. Nemojte se ustručavati da ih angažujete– svi će razumeti da vam je teško i spremno će se odazvati vašoj molbi.

TELESNE PROMENE
Neke žene teško prihvataju neizbežne transformacije tela tokom trudnoće. Ukoliko vam je izgled izuzetno važan i uvek imate idealnu težinu, sigurno vam neće biti svejedno dok posmatrate kako vaš struk postaje sve širi. Ali, morate istovremeno biti racionalni i stalno podsećati sebe da trudnoća traje samo devet meseci. Sve što treba da činite jeste da se zdravo hranite i budete umereno fizički aktivni, što će sprečiti nepotrebno povećanje telesne težine. Na kraju, znajte da većina muškaraca obožava “trudničke” obline svojih žena!

IZLOŽENOST ŠTETNOM DEJSTVU HEMIKALIJA
Većina ljudi je svakodnevno izložena dejstvu različitih vrsta hemijskih materija, naročito onih u domaćinstvu (sredstva za čišćenje). Ipak, nemate razloga za paniku, jer velika većina konvencionalnih preparata ne može naškoditi plodu. Međutim, dugotrajnije izlaganje hemijskim materijama kao što su živa i olovo jeste štetno, ali se vezuje za specifične poslove i okruženje. Ukoliko smatrate da na poslu postoji opasnost da dođete u kontakt sa nekom toksičnom materijom, ili zračenjem, najbolje je da se dogovorite sa poslodavcem o tome da vas udalji iz opasne zone, ili da ranije odete na trudničko bolovanje.

Zaboravili ste na folnu kiselinu?
Stručnjaci preporučuju da se suplement folne kiseline (vitamina B9) uzima tri meseca pre začeća, kao i u prvom trimestru trudnoće, kako bi se preveniralo oštećenje neuralne cevi ploda (i nastanak spine bifide). No, ako je trudnoća bila neplanirana, što se dešava u 50% slučajeva, pa niste uzimali folnu kiselinu, nemojte da brinete. Iako su oštećenja poput spine bifide ozbiljna, ipak su retka, čak i u slučaju da se ne uzima folna kiselina, tako da su šanse da se vaša beba rodi s ovim poremećajem – veoma male.
Čim saznate da ste trudni, svakodnevno uzimajte preporučenu količinu od 800 mg vitamina B9.

Posledice napetosti
Da li stres zaista utiče na fetus? Eksperti ističu da visok stepen napetosti, nervoze ili anksioznosti može smanjiti dotok krvi do ploda, pa tako i usporiti njegov razvoj.
Ukoliko u organizmu trudnice ima previše hormona stresa, postoji realna opasnost da on kroz placentu prodre u organizam bebe i uspori razvoj mozga. Takođe, konstantna izloženost stresu može povećati rizik od hiperaktivnosti kod deteta. Naime, istraživanja pokazuju da žene koje su bile anksiozne u poslednjem trimestru trudnoće, češće rađaju mališane kod kojih se u detinjstvu javljaju poremećaji ponašanja.
Dakle, naučno je dokazano da visok nivo stresa negativno utiče na bebu, zbog čega je izuzetno važno da budete maksimalno opušteni i zadovoljni tokom trudnoće – jer ste odgovorni za dva života!

Priredila: M. Jurišić
Stručni saradnik: Dr Verica Rajkov, ginekolog

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here