Početna Trudnoća Korisni saveti Trodnevna dijeta

Trodnevna dijeta

Za razliku od restriktivnih dijeta, ova dijeta traje znatno kraće i omogućuje da se organizam postepeno navikava na konzumiranje zdrave hrane. Na duže staze, vikend-dijeta dovodi do mršavljenja, a ne izaziva osećaj frustracije.
Cilj vikend-dijete ne bi trebalo da se svodi na ”skidanje”određenog broja kilograma. Osnovna ideja jeste da se organizmu obezbede uslovi za oslobađanje od toksina, da se omogući smanjenje otečenosti i buđenje uspavanog metabolizma. Tek tada telo će biti u stanju da ponovo iskoristi energiju dobijenu preko hrane, koja bi se inače pretvorila u višak i dovela do povećanja telesne težine.
Tokom radne nedelje smo veoma često, pre svega zbog nedostatka vremena, u situaciji da posegnemo za hranom iz obližnje pekare ili hamburgerije. Međutim, za vreme vikenda možemo da odvojimo vreme za odabir i pripremu hrane, te za upražnjavanje fizičkih aktivnosti, koje uz pravilnu ishranu pomažu telu da dobije više kiseonika.
Najveći problem kod ”držanja” dijeta jesu odlučnost i istrajnost. Onaj čuveni ponedeljak ili prvi u mesecu kada obećavamo sebi da ćemo započeti dijetu, često se odlaže, a i kada se započne sa dijetom već posle nedelju dana organizam počinje da se buni i da traži hranu na koju je navikao, pa neretko ”čelična” volja popusti.
Prvih dana dijete obično se izgubi nekoliko kilograma, ali to često bude jedini uspeh, iako je poznato da se
na početku, zapravo, samo smanjuje otečenost, a pravi rezultati se ne dobijaju ekspresno već definitivnim
promenama navika u ishrani.
Zato se vikend dijeta u velikom broju slučajeva nameće kao početno, spasonosno rešenje – lakše je odlučiti se za njeno sprovođenje, tim pre što traje znatno kraće. Rezultati su, najčešće, ravan stomak i kilogram manje, što utiče na to da se u ponedeljak osetite lakše i vitkije.
Vikend-dijeta se tako pokazuje kao jednostavan način da se polako, ali sigurno naviknete da i u toku nedelje
konzumirate malo drugačiju hranu, što će vam, na duže staze, omogućiti da bez osećaja frustracije, do koje
dovodi restriktivna dijeta, mršavite.
Korisni obroci za vikend osim uobičajenih preporuka nutricionista da se poveća unos svežeg voća i povrća, popije 2 l vode tokom 24 sata, a smanji unos masnoća, soli i dodataka začina, nemojte zaboravi ti da doručkujete, jer taj obrok reguliše osećaj gladi tokom celog dana.
Bez vlakana, koje se nalaze u voću i povrću, sistem za probavu mnogo lošije funkcioniše. Tečnost je takođe veoma važna, posebno voda, sokovi od svežeg ceđenog voća, biljni čajevi i domaće supe.
Veoma je bitno da unosite prirodnu, a ne industrijsku hranu, jer da bi vaš metabolizam mogao da iskoristi energiju, on mora i da je prepozna. To znači da ćete unosom prirodne hrane gubiti kilograme, ma kako to paradoksalno zvučalo!
Najviše toksina koji se nagomilavaju u telu nalazi se baš u industrijskoj hrani. Ne zaboravite da jedete polako i žvaćete temeljno, a trudite se da ne jedete kada ste jako uzbuđeni ili ste pod jakim stresom.

VIKEND MENI

Doručak:
1 čaša soka od pomoran-
dže, 1 parče tosta namazanog kaši-
čicom kikiriki putera, 1 šolja kafe (sa
zaslađivačem)
Međuobrok:
pola banane

Ručak:
pola šolje tunjevine, 1 činija
sirovog povrća začinjenog kašičicom
maslinovog ulja i limunovim sokom
(bez soli), parče tosta
Međuobrok:
1 jabuka

Večera:
supa od paradajza ili dru-
gog povrća sa 30-40 g pirinča ili
200 g mešanog povrća kuvanog na
pari i začinjenog kašičicom maslino-
vog ulja i limunovim sokom.

Doručak:
1 šolja čaja ili kafe, 1 jaje,
parče tosta i 1 pomorandža

Međuobrok:
1 voćni jogurt
Ručak:
60 g testenine s brokoli
jem, 50 g kuvane, nemasne šunke,
100 g izrendane šargarepe
Međuobrok:
1 kruška

Večera:
supa od povrća, 150 g oslića ili belog pilećeg ili ćurećeg mesa
(kuvanog ili grilovanog), šolja kuvanog graška, 1 kriška crnog hleba.

3 KOMENTARI

  1. probala sam Sonoma dijetu…super je, za dva meseca skinula sam 9 kg i ekstra se osecam… treba da skinem jos 5 i bicu prezadovoljna. a i ova nije losa za one dane kada treba na brzaka da se skine koji kilogramcic

  2. Hvala sto mislite na nas… citam sva vasha izdanja, i prezadovoljna sam. Imam jednu zamerku – zasto ne izlazite dva puta mesecno?

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here