Početna Trudnoća Korisni saveti Neočekivana trudnoća: Ne paničite!

Neočekivana trudnoća: Ne paničite!

Kada otkrijete da ste neplanirano trudni mnogo će se pitanja vrzmati po glavi. Ono najvažnije je da ostane pribrani i, ako niste do sada, počnete više brinuti o svom zdravlju. Ipak sada od vas zavisi još jedan mali život.

ID-10073889

Jesam li premlada? Hoću li znati da budem majka? Jesam li spremna? Može li se čovek uopštee pripremiti na roditeljstvo? Bezbroj pitanja, a odgovora niotkuda. Koliko god vas trudnoća iznenadila, ipak će vas mnogo toga i naučiti.

1. Nema “pravi” i “pogrešan” put u životu, samo različite lekcije naučene u različitim periodima života. Kada unapred isplanirate ceo život, budite sigurni da će se sudbina samo slatko nasmejati i pomrsiti vam planove.

2. Ponekad vi uspevate promeniti život, ali u većini slučajeva život je taj koji menja vas. Najzanimljivije stvari dolaze kada im se najmanje nadate bez nekog razloga i opravdanja.

3. Sve će biti u redu. Čak i kada to ne osećate, budite sigurni da hoće.

4. Nikad ne reci nikad. Sve one stvari koje mislite da se vama ne mogu dogoditi iz jednostavnog razloga, jer se one događaju drugima mogle bi vas iznenaditi. Upravo u takvim situacijama ćete spoznati svoju snagu i snalažljivost.

5. Strah treba naučiti pobediti. Upravo neplanirane trudnoće prepune su različitih strahova i sumnji koje će ojačati vaš karakter.

6. Ako je nešto bolno ili teško, ne znači da je loše. Svaka majka prošla je kroz vrlo bolan porođaj, ali opet, svaka će reći da je vredelo i da se ti bolovi vrlo brzo zaborave. Čovek je mnogo snažniji nego što misli.

7. Naše telo je zapravo veličanstvena mašina. Rađanje novog deteta, proizvodnja mleka i povezanost s detetom zapravo su vrlo fascinantne stvari, zar ne?

8. Pobedićete neke stereotipe. Većina njih će biti o majkama i dobrom ili lošem vaspitanju. Kada dobijete svoje dete shvatićete da ništa nije tako crno-belo kao što ste mislili.

9. Naučićete da brinete o svom telu. Umesto da mrzite sitnice na svome telu, u trudnoći ćete naučiti da osluškujete svoje potrebe.

10. Ne znamo svoje granice dok nam život ne servira izazove. Bez obzira radilo se o fizičkom, emocionalnom ili psihičkom teretu, tek u teškim situacijama shvatićete da nema izgovora, da se ciljevi moraju ostvariti.

11. Neke od najbolji odluka su one koje nikada ne budu donesene iz straha. Prestanite da brinete o svakoj sitnici i prepustite se avanturi koju vam život donosi. Kada prvi puta primite bebu u ruke i zapitate se kada bi to doživeli da ste čekali zbog nekih drugih obaveza s planiranjem deteta, sve će vam biti jasno..

Foto: Freedigitalphotos.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here