Početna Trudnoća Korisni saveti Kako se izboriti sa spontanim pobačajem?

Kako se izboriti sa spontanim pobačajem?

Spontani pobačaj je termin koji se koristi za neželjeni spontani prekid trudnoće u prve 24 nedelje, koji može biti izuzetno potresan. Ukoliko vam se desi spontani pobačaj, verovatno ćete prolaziti kroz period tugovanja. Treba da znate da je potpuno normalno da se tako osećate.

Freedigitalphotos.net
Freedigitalphotos.net

Iako nikada niste upoznali vašu bebu, ona je već postala deo vašeg života. Bili ste srećni u iščekivanju stvaranja novog života. Ukoliko do toga sada ne može da dođe, normalno je da osećanja budu veoma jaka. Važno je da znate da možete potražiti pomoć.

Uzroci spontanog pobačaja

Nekada sama priroda udesi da dođe do spontanog pobačaja, kako beba ne bi patila ukoliko se ne razvija pravilno ili ako već ima zdravstvenih problema. Naučnici veruju da je najmanje 50% ranih spontanih pobačaja razlog nekog genetskog problema koji ne dozvoljava bebi da se pravilno razvija. Nakon 20. nedelje trudnoće, do spontanog pobačaja može doći zbog infekcije, slabosti grlića materice ili nekog drugog problema. Ponekad dođe do spontanog pobačaja iz potpuno nepoznatog razloga.

Faktori koji se dovode u vezu sa spontnim pobačajem
Svaki spontani pobačaj je posledica različite kombinacije uzroka. U nastavku navodimo vam neke faktore koji se najčešće dovode u vezu sa spontanim pobačajem:
– Ukoliko je ranije bilo spontanih pobačaja
– Pušenje, preterano konzumiranje alkohola i kofeina
– Starost (iznad 30 godina)
– Fibroidi (benigne izrasline mišićnog tkiva materice)
– Nepravilni oblik materice
– Istorija bolesti bubrega, dijabetes ili bolesti štitaste žlezde
– Infekcije, kao što su rubela, listerija ili hlamidija u ranoj trudnoći

Kada dolazi do spontanog pobačaja?

U mnogim slučajevima žene dožive spontani pobačaj pre nego što saznaju da su u drugom stanju, pa ni ne znaju da su imale spontani pobačaj. Može izgledati kao da imaju obilniju menstruaciju. Zapravo, naučnici veruju da se čak tri četvrtine oplođenih jajašaca izgubi u najranijoj fazi trudnoće. U većini slučajeva, do spontanog pobačaja dolazi tokom prvih 13 nedelja trudnoće. Međutim, spontani pobačaj može da se dogodi u bilo kom periodu trudnoće, sve do 24. nedelje.

Simptomi spontanog pobačaja

Simptomi uključuju bolove slične menstrualnim; može doći do obilnog krvarenja, sa izbacivanjem krvnih ugrušaka. Sa druge strane, žena može da doživi spontani pobačaj, a da toga nije ni svesna; može da primeti samo tačkice krvi na gaćicama ili toalet papiru. Ukoliko dođe do krvarenja ili tačkastog krvarenja, obratite se Vašem doktoru.

Šta treba da radim ako ostanem u drugom stanju nakon spontanog pobačaja?
Pokušajte da odmarate što je više moguće tokom prvih nekoliko meseci trudnoće. Takođe je preporučljivo da u ovom periodu izbegavate da imate odnose. Radi detaljnijih uputstava, konsultujte se sa vašim lekarom.

Oporavak nakon spontanog pobačaja
Vašem telu je potrebno vreme da se prilagodi nakon spontanog pobačaja. Tokom prvih nekoliko dana od pobačaja, moguće je da ćete imati vaginalno krvarenje. Budite strpljivi i pažljivi prema sebi. Biće potrebno nedelju do dve dana da se vratite uobičajenim fizičkim aktivnostima.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here