Početna Trudnoća Koliko je trudnoća nakon 35. rizična?!

Koliko je trudnoća nakon 35. rizična?!

Nijedna žena ne voli ni da čuje reči “visokorizična trudnoća”. No, ako imate preko 35 godina, Američko udruženje akušera i ginekologa tvrdi da je to vaša vaša realnost. Međutim, da li danas zaista postoji takav rizik? Ovo pitanje je veoma važno, s obzirom na to da se, usled različitih ekonomskih i socijalnih faktora, sve veći broj trudnica nalazi u ovoj kategoriji.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Prema izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, gotovo svaka savezna država beleži porast žena koje svoje prvo dete dobiju nakon 35. godine. Prosečna starost prvorotkinja je porasla, kao i broj majki koje svoje drugo dete dobiju nakon 35. godine. Izveštaj takođe pokazuje da su starije mame mahom obrazovane, te su u boljoj materijalnoj situaciji od mladih mama.

Kod starijih mama postoje određeni rizici, od kojih je onaj najvažni – neplodnost. U izveštaju se navodi da plodnost žene opada nakon 32. godine života. U 35. godini imate 52% šanse da zatrudnite prirodnim putem. Do 40. godine života taj procenat pada na 36, a do 45 godine imate tek 5% šansi da prirodnim putem ostanete u drugom stanju.

Što ste stariji, više ćete imati potrebu za medicinskom intervencijom, ali opet, sama medicinska intervencija povećava rizike kojima su izloženi majka i dete.

Svedoci smo slučajeva da 46-godišnja žena rodi blizance. Međutim, ne prihvatajte olako tu vest jer se tu najverovatnije radi o veštačkoj oplodnji”, kaže Šeril Ros, akušer i ginekolog . “Nakon 40. godine životna stopa pobačaja iznosi preko 50 odsto, ali žene ne žele da slušaju o tome. One i dalje misle da same mogu da biraju kada će zatrudneti, ali ne mogu prevariti biološki sat”.

Rosova preporučuje ženama da zamrznu svoje jajne ćelije ili da se odluče za neki oblik tretmana fertiliteta, ukoliko žele da odlože trudnoću.
Jedan od najboljih načina da imate zdravu trudnoću jeste da redovno vežbate i držite odgovarajuću dijetu. To je i prvi savet koji doktorka Ros daje svojim pacijentima.

Zvuči jednostavno, ali je veoma bitno, bitnije i od samog začeća”, kaže ona, naglašavajući da je zdravlje najvažnija stvar nad kojom svaka žena može da ima kontrolu.

Preporučuje mediteransku kuhinju i fizičke vežbe koje bi trebalo raditi od tri do pet puta nedeljno.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here