Početna Porodica Vaspitanje Treba li deliti igračke na muške i ženske?

Treba li deliti igračke na muške i ženske?

Igračke su uglavnom podeljene na one „za dečake“ i „za devojčice“, pa tako roditelji koji imaju sina, uglavnom svom detetu kupuju „muške“ igračke, poput pištolja, automobilčića, aviona i slično, a devojčicama lutke, bebe, razne setove za kuvanje, peglanje… Imajte na umu da dete ipak ima pravo na slobodu izbora da se igra sa čim želi i da ma koliko vi želeli da mu nametnete svoju volju to nikako ne može da bude dobro, jer je i kod dečaka i devojčica jako izražena znatiželja i radoznalost.

Thinkstock

U većini slučajeva otac je taj koji insistira na tome da se dečak igra sa „muškim“ igračkama, jer se plaši da bi igranje sa lutkom moglo da ima negativne posledice u budućnosti, što je naravno netačno. Razni aspekti igre i raznolike igračke mogu samo da imaju pozitivan efekat na razvoj dece, a veća je verovatnoća da će se čak bolje razumeti kada budu probali i igračke „za devojčice“, odnosno „za dečake“.

Šta ako vaš sin želi da se igra sa lutkom?
Kada imate ćerku, logično je da prva igračka koju joj kupite bude lutka, ali šta je sa dečacima? Da li i njima treba kupiti lutku i da li uopšte igranje sa lutkom može da ima bilo kakvu štetu za razvoj dečaka ili može da bude i korisno?!

Takođe, ako vaš sin poželi da se igra sa lutkom, sigurno ćete biti u velikoj dilemi da li da mu uopšte to dozvolite ili ne! Razmislite koji su vaši razlozi zašto ne dozvoljavate mališanu da se igra sa igračkom za koju smatrate da nije primerena njegovom polu.

Veoma je važno da se oslobodite predrasuda i dozvolite detetu da zadovolji svoju znatiželju, jer je verovatno u pitanju samo faza u razvoju i ne znači da će zbog toga biti ugrožena njegova muškost!

Pozitivne strane igranja sa lutkama
Najvažnija stvar kod igranja sa lutkom je ta što se mališani uče roditeljskim veštinama, pa ako date sinu da se igra sa lutkom i vodi računa o njoj, bolje će se naučiti osećaju odgovornosti, ljubavi, pažnje i brige, a kad odraste verovatno će bolje umeti da se brine sam o sebi, ali i o drugima.

Naravno, to ne znači da dečak ne treba da se igra sa drugim igračkama, štaviše, moguće da je u pitanju samo faza (želja da oponaša majku ili stariju sestru) i da će mu ova igra brzo dosaditi. Čak ukoliko je sam tražio da se igra sa lutkom najverovatnije se neće igrati kao devojčice, već tako što će ići po kući i koristiti je kao čekić recimo…

Takođe, lutka može da bude od velike koristi ukoliko očekujete prinovu, a vaš mališan nije baš oduševljen idejom da treba da dobije brata ili seku. U tom slučaju lutka-beba može mnogo da pomogne u savlađivanju besa i ljutnje kod deteta, ali veoma je važno i da mu vi svakodnevno ukazujete na to kako treba da se ponaša prema novoj bebi i brine o njoj, tako što će vežbati na lutki.

Ukoliko devojčica voli da se igra sa automobilčićima, pištoljima, to ne znači da će biti muškobanjasta ili agresivna. Za devojčice važi isto što i za dečake, verovatno je u pitanju prolazna faza ili na taj način oponaša starijeg brata, oca…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here