Početna Porodica Vaspitanje Šta učiniti ako vas dete uhvati u seksu?

Šta učiniti ako vas dete uhvati u seksu?

Koristite li prilike dok dete spava, gleda crtane filmove, igra se ili uči u svojoj sobi? No, šta ako se probudi, postane mu dosadno, ili vas baš treba hitno? Saznajte kako reaguju deca različitih uzrasta kada roditelje uhvate na delu i kako biste vi tada trebali reagovati.

???????????????????????????????????

Umesto vrištanja, paničnog traženja odeće ili trčanja u toalet, ostanite smireni. Tako nećete uplašiti dete svojim nepromišljenim reakcijama. Upitajte ga smireno treba li nešto ili mu recite da mama i tata trebaju malo vremena za sebe te da se ne treba bojati. To će sigurno pomoći u sprečavanju straha i anksioznosti kod deteta“, savetuje klinički psiholog Aza Braun. Pravilni odgovori zavise i od uzrasta deteta.

Za bebu na brinite, čak i ako je u sobi
Mnoge porodice spavaju u krevetu sa bebama ili je bebin krevetić u istoj sobi. Psihoterapeutk Dženifer Naparstek kaže: “Nema ništa štetno u tome da roditelji iskazuju ljubav u blizini bebe kad ona spava ili je pored njih zaokupljena nečim drugim. Bebe ne mogu shvatiti što roditelji rade, pa to nije od značaja za njih.”

Deca predškolskog uzrasta se mogu uplašiti
Manja deca mogu biti uplašena zbog zvukova koje su čula pa ih možete uveriti da je sve u redu. Nemojte im lagati, objasnite da su se mama i tata grlili na poseban način, kako se grle samo odrasli koji su zaljubljeni. Recite da niko nije povređen, i stanite na tome, ako dete ne bude imalo još pitanja.

Školarce učite da poštuju privatnost
Deca su u ovoj dobi znatiželjna, zanima ih seks, ali u isto vreme ne žele pričati o toj temi. Psiholog Aza Braun kaže da su dečaci već sa 10 godina izloženi pornografiji. Prema studijama, ako dijete ulovi roditelje na delu, to neće pobuditi njegovu znatiželju toliko koliko izloženost televiziji i medijima gde mogu videti takve sadržaje. Ovaj uzrast je možda i pravo vreme da naučite dete da poštuje tuđe granice i privatnost. Što će verovatno i samo nakon takvog iskustva zaključiti.

Tinejdžerima se to gadi
Opšti osećaj koji se javlja kod tinejdžera u toj situaciji je gađenje. Osećaju se čudno od same pomisli da njihovi roditelji vode ljubav a kad postanu svedoci toga, najradije će ignorisati taj događaj. Roditelji moraju jasno objasniti da je seks normalna stvar koja se događa između parova i da nema razloga za gađenje. Takođe, to postaje idealna prilika za razgovor o kontracepciji i sigurnom seksu sa svojim tinejdžerom.

Foto: Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here