Početna Porodica Saveti Kako izgleda prosečno srećna porodica?

Kako izgleda prosečno srećna porodica?

Dobri odnosi, poštovanje među članovima porodice, ali i zajednički obedi su samo neki od kvaliteta koje karakteriše srećne porodice, a istraživanje pokazuje da u Srbiji dve trećine porodica sa decom su upravo takve.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Dve trećine ili 67,7 odsto porodica sa decom u Srbiji je srećno, a 11,7 odsto nesrećno , pokazalo je najnovije istraživanje koje je sproveo UNICEF uz podršku Hemofarm fondacije, piše Tanjug 10. septembra 2014. godine

Prosečna srećna porodica

Istraživanjem, pod nazivom “Sreća i porodice sa decom u Srbiji”, obuhvaćeni su roditelji koji žive sa maloletnom decom i nije pokrilo samačka i staračka domaćinstva.

Rukovodilac programa za zaštitu dece u UNICEF-u Katlin Brašić naglasila je predstavljajući istraživanje naglasila je da je jaka porodica najvažnija za sreću i da je prisustvo konflikta u porodici jedan od najvećih rizika da porodica bude nesrećna.

U porodicama u kojima postoji izražen konflikt postoji 12 puta veća šansa da budu nesrećne u odnosu na porodice u kojima nema konflikta, dok i konflikt umerenog intenziteta ima uticaj na sreću porodice pa je šansa da porodica bude nesrećna tri puta veća.

“Na sreću porodice u pođednakoj meri utiču kako zategnuta atmosfera, tako i otvorene rasprave i svađe”, naglasila je Brašić.

Ona je dodala da sreća u porodici zavisi i od kvalitetnog odnosa roditelja i dece, da li razgovaraju, da li se dobro razumeju.Istraživanje je pokazalo da je dve trećine porodica gde roditelji imaju dobar odnos sa decom srećno, dok u porodicama gde nema dobre komunikacije samo jedna četvrtina je srećna.

Zajednička aktivnost roditelja i dece je osnov za sreću i istraživanje je pokazalo da 86,5 odsto roditelja provode bar sat vremena sa decom u nekoj zajedničkoj aktivnosti.

Među zajedničkim aktivnostima roditelji najčešće navode odlazak u park ili na igralište, razgovor pred spavanje ili čitanje priča, a srećnije su i one porodice koje imaju bar jedan zajednički obrok dnevno.

Roditelji u Srbiji, prema rezultatima istraživanja, imaju visok nivo socijalne podrške od strane rođaka i prijatelja i da su porodice koje imaju jaču socijalnu mrežu srećnije od porodica koje imaju manje socijalne podrške.

Direktorka Hemofarm fondacije Snežana Radočaj rekla je da se fondacija sa zadovoljstvom uključila u projekat Unicefa, jer je strateško opredeljenje fondacije podrška projekata koje se bave socijalnim pitanjim od značaja za unapređenje čitavog društva.

Ona je dodala da deca ne mogu i ne smeju da rastu sama, a zadatak roditelja je da vreme koje imaju na raspolaganju provedu kvalitetno sa njima i poručila roditeljima da ne zaborave da se bave decom, da ih slušaju i podržavaju, neguju njihovo mentalno i fizičko zdravlje, organizuju zajedničke aktivnosti.

“Porodica je bila i ostaće najavažniji i najveći oslonac za svako dete, a složna porodica predstavlja najbolji osnov za dečje odrastanje”, naglasila je Radočaj.

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lot naglasio je da najvažniji nalaz istraživanja može biti sumiran u jednoj rečenici da tajna sreće leži u kvalitetu naših odnosa sa drugima.

Ono što karakteriše srećne porodice više od svega ostalog su dobri odnosi puni poštovanja među svim članovima porodice, partnersko roditeljstvo i kvalitetno provedeno vreme sa decom”, zaključio je Sen Lot.

Ranija međunarodna uporedna istraživanja pokazala su da Srbi spadaju u nesrećnije nacije. Prema Galupovom istraživanju od 155 zemalja koje su rangirane 2010. godine Srbija je bila na 91. mestu, pri čemu je 16 odsto populacije bilo srećno, a nesrećno 21 odsto.

Dve godine kasnije povećan je broj srećnih građana na 26 odsto, ali i nesrećnih na 24 odsto.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here