Početna Porodica Kutak za mame POBEDITE STRIJE!

POBEDITE STRIJE!

Otkrivamo vam kako da sprečite pojavu ružnih brazda na koži, ali i ublažite njihovu vidljivost, ako su se već pojavile.

MACKAJTE SE – ŠTO ČEŠĆE!

Verovatno već i ptice na granama znaju da se u borbi protiv strija savetuje što češće mazanje, ali ovo je, zaista, najvažnija linija odbrane. Zato više puta u toku dana, od najranijih dana trudnoće, nanosite hranjive kreme, meleme i ulja na kritična područja, kako biste održali elastičnost kože. U tu svrhu koristite preparate koji u sebi sadrže kakao buter, maslinovo, ružino, te ulje kamilice, kajsije, pšeničnih klica, prirodno mleko i/ili voćne kiseline. Jer navedeni sastojci najbolje popravljaju opšte stanje kože i omekšavaju je.

ZAROBITE VLAGU U KOŽI NAKON TUŠIRANJA!

Posle svakog kupanja nanesite specijalno sredstvo za vlaženje i zaštitu kože. Takvo sredstvo u sebi obično sadrži prirodne sastojke kože i nutrijente koji grade zaštitni film na njoj (kolagen, elastin, vitamine A, E i B), zahvaljujući kojima se sprečava transepidermalni gubitak vode. Uz to, često u njemu ima i aktivnih supstanci bršljana, divljeg kestena ili neke treće biljke koja stimuliše cirkulaciju. Što znači da ispoljava dvostruko pozitivno dejstvo na kožu.

VODITE RAČUNA O TOME ŠTA I KOLIKO JEDETE

Unutrašnja nega značajna je koliko i ona spoljašnja. S tim u vezi, jedite hranu bogatu belančevinama, vitaminima E i C i cinkom. Belančevine ćete naći u ribi, belom mesu i mahunarkama, vitamin E u maslinovom, suncokretovom, ulju pšeničnih klica, sadrže ga i šargarepa, paradajz, kukuruz, ovas, a vitaminom C i cinkom obiluje zeleno povrće, citrusi i crna čokolada. I, što je veoma bitno, ne preterujte sa unosom hrane u količinskom smislu! U protivnom, naglo ćete dobijati u težini, pa koža neće imati dovoljno vremena da se prilagodi izmenjenom obliku tela.

AKO SU SE BRAZDE VEĆ POJAVILE…

Masirajte se specijalnom kremom ili gelom. To je prva preventivna mera kad se pojave strije. Zašto? Masaža sprečava pucanje tkiva, stimuliše površinsku cirkulaciju te podstiče proizvodnju važnih proteina kolagena i elastina, koji u isto vreme hrane i obnavljaju kožu.

Kako sprovoditi masažu? Masirajte sporo, kružnim pokretima, ujutro i uveče nakon čišćenja kože, sve dok ona potpuno ne upije kremu.

OSTALI KORISNI SAVETI

Nosite grudnjak prilikom svake fizičke aktivnosti. Ako to ne budete činili, oštetiće vam se vezivno tkivo grudi. A to pogoduje razvoju strija i opušanju grudi. Tokom tuširanja kritična mesta masirajte rukavicom ili sunđerom za masažu. I ova mini-masaža efikasna je u borbi protiv ružnih brazda, a ne oduzima mnogo vremena na dnevnom nivou. Pre spavanja na kritična mesta naizmenično stavljajte hladne i tople obloge. Zahvaljujući tome, povećaćete elastičnost unutrašnjih slojeva kože.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here