Početna Porodica Kutak za mame Ne zapostavljajte seksualni život

Ne zapostavljajte seksualni život

Rađanje deteta i majčinske obaveze ni u kom slučaju nisu razlog da se zapostavi seksualni život

Neprospavane noći, često dojenje, ogromna odgovornost i briga o bebi, mogu utišati iskre strasti između vas i vašeg supruga, zahvaljujući kojima ste, pre svega, postali roditelji. Ako vaša beba spava samo pola sata u kontinuitetu, teško da to vreme možete izdvojiti za intimnost, osim ako niste ekstra brzi! No, nije reč samo o tome, već i o sposobnosti da roditeljske emocije u kratkom roku „prešaltate“ u partnerske.

Ništa nije nemoguće
Dobra vest je to što, uprkos fami o gašenju seksualnog života u prvim mesecima nakon porođaja, postoji velika nada za oporavak partnerskih odnosa. Štaviše, mnogi parovi tvrde da im je seksualni život postao kvalitetniji nakon što su postali roditelji. Po mišljenju stručnjaka, trik je u tome da vam očekivanja budu drugačija, umesto da se mirite s tim da vam je seks pao na dno liste životnih prioriteta. Potrudite se da posmatrate partnera kao na početku veze, pokušajte da osetite uzbuđenje koje je tada kod vas izazivao – i izgledom i ponašanjem. To će vam sigurno pomoći da održite seksualni žar i sada kada ste postali roditelji. Takođe, od velike važnosti je i komunikacija. Oboje doživljavate brojne promene, zbog čega je važno da razmenjujete misli i osećanja. Razgovarajte o svojim brigama, željama, potrebama, prioritetima i očekivanjima. Što ste otvoreniji i iskreniji, vaša emotivna i seksualna veza više će se produbljigvati.

Povratite osećaj
Ako ste i dalje uvereni da roditeljska uloga baca u zasenak seksualni život, evo još nekoliko ideja koje će vaš ljubavni život održati zdravim i srećnim.

* Insistirajte na bliskosti, a ne na seksu
Senzualna masaža aromatičnim uljima dobar je početak ljubavne igre. Takođe, komplimenti upućeni partneru, o izgledu, ponašanju i emotivnom značaju, takođe deluju stimulativno. Prilagođavanje majčinstvu važan je faktor u seksualnom životu: ta nova dimenzija ličnosti ne isključuje ljubavni život, već je samo potrebno malo vremena da se prihvate obe uloge.

* Planirajte zajedničike trenutke
Budući da ćete veći deo dana biti fokusirani na zadovoljavanje potreba vaše bebe, morate se pomiriti s tim da su prošli dani kada ste u svakom trenutku mogli da se prepustite emocijama i uzbuđenju. Sada ćete morati da planirate intimne trenutke . Ako veče nije najbolje vreme za to jer vas sustiže umor, pokušajte da izdvojite bar sat vremena u toku dana. Angažujte baku i deku, sestru ili prijateljicu da vam pričuva dete (u njihovoj kući) dok se vas dvoje ponovo upoznajete kao par. Kada (konačno) ostanete sami, potrošite najviše pola sata za razgovor o detetu i obavezama, a potom se fokusirajte na sebe. U početku će vam biti teško da prizovete nekadašnje uzbuđenje, ali s vremenom ćete sigurno povratiti stara osećanja i uvidećete da su čak i dublja jer vas sada vezuje roditeljstvo.

* Ne odbacujte opciju brzog seksa
Ko kaže da vođenje ljubavi mora da bude celovečernji maraton? Brzi seks ispod tuša, senzualna masaža i primena seksi igračaka i lubrikacije za pokretanje akcije, opcije su kada nemate mnogo vremena. Hormonalne i fizičke promene koje prirodno nastaju u trudnoći i zadržavaju se neposredno nakon porođaja pa i duže, mogu znatno umanjiti seksualnu želju, ali nemojte zbog toga osećati krivicu. Imajte na umu da vođenje ljubavi ne mora uvek da podrazumeva penetraciju, kao i da je oralni seks ponekada sve što vam je potrebno da oboje budete zadovoljni. Takođe, kada postanete roditelji, strast možete rasplamsati eksperimentisanjem novim pozama i upražnjavajući seks na mestima na kojima to do sada niste radili. Često se to pokaže kao sjajno osveženje i dostizanjeg novog partnerskog nivoa.

* Budite blagi prema sebi
Nakon porođaja erogene zone reaguju na drugačiji način, možda imate nekoliko ekstra kilogama ili se osećate neprijatno zbog isticanja mleka ako dojite bebu (to je, naravno, sasvim normalno). Razgovarajte sa partnerom o tome kako se osećate zbog telesnih promena i potrudite se da ih prihvatite. Samopouzdanje je vrlo seksi! Isprobajte neku novu tehniku ulepšavanja i nege tela, koja će vam povratiti osećaj da ste posebni i privlačni.

* Razmišljajte i ponašajte se koketno
Čitajte erotsko štivo ili razmišljajte na taj način, kreirajte pravo raspoloženje tako što ćete tokom dana partneru slati erotske poruke (SMS i mejl) u kojima ćete biti slobodni i odvažni koliko to vama odgovara. Fantazije i zamišljanje okolnosti i same akcije sjajan su način za postizanje seksualnog uzbuđenja.

* Otkrijte svoj ritam
Nedostatak sna znatno narušava strast. Svi roditelji znaju u kojoj meri umor uništava svaku želju za seksom. U stanju hronične neispavanosti i fizičkog zamora, čak i najjednostavnije radnje kao što su pranje zuba i oblačenje, često predstavljaju teret. No, ako uspete da odremate u vreme kada vaša beba zaspi, postepeno ćete povratiti energiju i seksualnu želju. S druge strane, vreme kada dete spava možete da iskoristite za brzi seks. Sve zavisi od toga što vama i partneru najviše odgovara.

* Budite realni
Roditeljstvo je samo jedan od aspekata ličnog i bračnog života. Parovi moraju da shvate da je potrebno raditi na održavanju odnosa i da je fizička bliskost gotovo podjednako važna kao i emotivna. Ipak, to ne znači da treba da primoravate sebe da vodite ljubav svaki put kada ostanete sami. Svrha seksa nije uvek postizanje orgazma, baš kao što nije ni obaveza, već je način da se poveća emotivna bliskost. U skladu s potrebama i vremenom kojim raspolažete pronađite načine da vreme koje provodite s partnerom bude ispunjeno onim što vas, na prvom mestu, čini parom.

Trik je u tome da vam očekivanja budu drugačija, umesto da se mirite s tim da vam je seks pao na dno liste životnih prioriteta

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here