Početna Porodica Kutak za mame Kada beba dođe, drugarice odu? Ili…

Kada beba dođe, drugarice odu? Ili…

Pre nego što ste postali mama, niste mogli ni da zamislite na koji način će najvoljenije biće izmeniti vaš odnos sa prijateljima. Sada je održavanje veze sa prijateljima (bez dece) poprimilo novu dimenziju

Dolazak bebe menja život iz korena, i to na brojne načine. No, iako ste očekivali mnoge promene i uspešno ste se prilagodili na njih, možda niste predvideli uticaj prinove na odnos sa prijateljima koji (još) nemaju decu. Ova situacija je donekle normalna, neizbežna, a njeno prevazilaženje zahteva dosta obostranog truda i razumevanja.

Prihvatite promene
Umorni ste, neispavani, a u vašim razmišljanjima više nema dovoljno prostora za prijatelje i društveni život. Imate mnogo manje vremena nego ranije. Vaša lista životnih prioriteta se menja i sada svet gledate drugačijim očima. Verovatno više ne razmišljate toliko o vašim prijateljima. Ono što može da se pojavi kao problem jeste nedovoljno razumevanje prijatelja za promene koje ste doživeli, naročito ako oni nemaju decu, kao i nedostatak truda sa vaše strane da se održava prijateljstvo. Ipak, eksperti savetuju da, bez obzira na umor i zaokupiranost obavezama, pronađete vreme i prostor za prijatelje. A kada se sretnete sa prijateljima, nemojte samo pričati o bebi, jer možda im ta tema još uvek nije bliska i ne pronalaze se u njoj.

Razgovarajte
Objektivno, čak i prijatelji bez dece mogu da shvate taj hoas od vašeg života u prvih nekoliko nedelja nakon porođaja. Međutim, ako se to pretvori u mesece bez značajnog kontakta sa njima, onda će vaš odnos biti opasno ugrožen. Pokušajte da objasnite prijateljima na koji način se vaš život izmenio, i kako to utiče na vas i vaše prijateljstvo. Mnogo je korektnije da otvoreno o tome govorite, a ne da se pretvarate kao da se ništa nije promenilo. Ova iskrenost će ublažiti vaše ipak kratkotrajno „apstiniranje“ iz društvenog života i pokazaće vašim prijateljima da niste izgubili interesovanje za njih. Naravno, u retkim trenucima slobodnog vremena, smislite način da kontaktirate drage ljude.

Ugovorite sastanak
Za održavanje prijateljstva je potrebno ulagati i vreme i trud. Istovremeno, vrlo je lako obećati da ćete se sresti sa prijateljima, a potom prekšiti to obećanje, zbog zaboravnosti ili nedostatka vremena. Nemojte praviti tu grešku, već odredite tačan dan i vreme susreta. Održavanje tog odnosa veoma je korisno i za vaš duhovni i emotivni život. U suprotnom, ako se trudite i ne vodite računa o ličnim potrebama, onda postoji rizik da se potpuno i isključivo poistovetite sa ulogom majke i izgubite dodir sa stvarnošću.
U slučaju da se vaši prijatelji ne snalaze najbolje u društvu beba, onda angažujte bebisiterku za poneko veče ili poslepodne. Sasvim je OK da se ponekada odvojite od bebe i sretnete se sa prijateljima i tako ponovo povežete sa životom izvan kuće. Ukoliko ne budete ispunjeni u ovoj sferi ličnog života, onda ćete moći manje da pružite bebi.

Duboko udahnite
Iako je lakše reći nego uraditi, ali ako neka od vaših prijateljica ne pokazuje naročito interesovanje ili oduševljenje za vašu bebu, pokušajte da to ne doživite lično. Takvo ponašanje ne mora da znači da je prijateljica izgubila interesovanje za vas, niti da joj se beba ne sviđa. Pokušajte da shvatite i druge ljude, posebno one bez dece, jer za njih društvo beba i beskrajne priče o svemu što one rade nije obavezno prioritet, niti se čak nalazi na listi životnih interesovanja.
Pod dejstvom postporođajnih hormona, mnoge žene pogrešno projektuju stvari. Upravo zbog toga, ako ne proverite svoja razmišljanja sa drugom osobom, vrlo lako možete da ostanete zarobljeni u subjektivnom doživljaju situacija, koje su u stvarnosti možda potpuno drugačije.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here