Početna Porodica Kutak za mame Bakterijska vaginoza: Kako je izlečiti?

Bakterijska vaginoza: Kako je izlečiti?

Bakterijska vaginoza je najučestalija vaginalna infekcija kod žena u reproduktivnom dobu. Na nju otpada 60 odsto vulvovaginalnih infekcija. Ona nastaje kada je poremećena ravnoteža bakterija u vagini i kada prevlada rast neke od njih. Vagina obično sadrži većinom “dobre” bakterije, i nekoliko “loših”. Bakterijska vaginoza se razvija kada se poveća broj “loših” bakterija u odnosu “dobre” bakterije.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Šta izaziva bakterijsku vaginozu?

Izazvana je poremećajem prirodne ravnoteže bakterija u vagini. Lactobacillus, “dobra bakterija” metabolizuje glikogen u mlečnu kiselinu u vagini i održava normalni vaginalni pH koji osigurava prirodnu obranu od “loših” bakterija.

Kada odbrana oslabi, ostale bakterije prisutne u vagini (Bacteroides sp, Peptostreptococcus sp, Gardnerella vaginalis, G. Mobiluncus, Mycoplasma hominis) po;inju da se umnožavaju i uzrokuju simptome. Otprilike 50 odsto žena ima Gardnerellu vaginalis u svojoj vaginalnoj flori ali ne razvije infekciju.

Antibiotici širokog spektra mogu uništiti “dobre” bakterije, narušiti normalnu vaginalnu floru i uzrokovati nastanak bakterijske vaginoze. Prečesto pranje, preduga upotreba tampona, intrauterini kontraceptivni ulošci, dijafragme i slično mogu narušiti tu ravnotežu.

Bakterijska vaginoza se povezuje i sa čestim menjanjem partnera i nekorišćenjem prezervativa tokom polnog odnosa. Ukoliko primetite neobičan miris sekreta pravo kod ginekologa. Terapija obično sadrži dva vrste vaginaleta, a u nekim slučajeva i antibiotik. Ne smete ignorisati ove simptome (obično sekret koji izrazito neprijatno miriše, oseti se čak i kroz odeću)jer mogu dovesti do ozbiljnijih komplikacija.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here