Početna Porodica Kako olakšati detetu razvod roditelja?

Kako olakšati detetu razvod roditelja?

Pomaganje vašem detetu prilikom razvoda može biti jedan od najtežih zadataka koje ćete ikada doživeti kao roditelj.

razvod

Razvod i deca: Kako im olakšati?

Sledi kratak spisak praktičnih saveta:

1. Budite iskreni
Ne dozvolite da dete veruje da je tata i dalje na poslu ili da će sve biti divno, kao pre. Deca imaju vrlo dobro zapažanje, i znaju kada roditelji pokušavaju da nešto sakriju od njih, čak i kada je svrha tog tajenja pošteda detetovih osećanja. Budite iskreni prema deci, njima trebaju jednostavni i neposredni odgovori, koje mogu razumeti, bez označavanja bilo koga kao krivca.

2. Neka vaše dete zna da nije njegova krivica
Sva deca koja se nađu o toj situaciji, pomišljaju na to da su možda oni odgovorni za razvod roditelja. Deca treba da se konstantno razuveravaju tokom prvih nekoliko godina nakon razvoda, da je razvod odluka odraslih, i da ta odluka nema nikakve veze sa njihovim ponašanjem.

3. Slušajte pažljivo
Deca imaju mnoga pitanja, osećanja, pretpostavke i brige o razvodu. Nemojte samo sedeti i slušati njihova pitanja, razgovarajte sa njima, pokušajte dati odgovor na sve što ih interesuje. U toj situaciji njima je potrebno strpljenje, i vaša nepodeljena pažnja.

4. Neka vaše dete zna da je svaka njegova reakcija na razvod u redu
Mnoga deca kriju svoja osećanja tuge, besa i konfuzije jer se plaše da će izražavanjem svojih osećanja uznemiriti I naljutiti roditelje. Deca moraju da znaju da su sva njihova osećanja prihvatljiva.

5. Neka vaše dete zna da je normalno što želi da mu se roditelji pomire i ponovo žive zajedno
Deca se mogu osetiti posramljeno povodom ove vrlo normalne želje.
Možete objasniti detetu da će jednom rastavljeni roditelji vrlo teško opet početi život zajedno, ali da je njihova želja da se pomirite vrlo normalna.

6. Uverite svoje dete da će i dalje biti sigurno
Mnoga deca misle da ako se njihovi roditelji razvedu neće biti dovoljno hrane ili odeće za njih. Deca koje žive sa majkama potrebno je da imaju “plan” za zaštitu u slučaju požara, “provalnika” ili “duhova”.

7. Pitajte vaše dete o njihovim drugarima čiji su roditelji razvedeni.
Ovo je dobar način da upoznate strahove vašeg deteta oko razvoda, i razjasnite bilo kakve nedoumice, i podsetite ih kako su i druga deca prošla kroz ono kroz šta oni prolaze sada.

8. Ne tražite od deteta da zauzima strane
Ne govorite ništa ružno o svojim bivšima pre detetom i ne šaljite poruke svojim bivšima preko deteta. Deca treba da vole oba roditelja. Ako jedan od roditelja ne odobrava veću naklonost deteta prema drugom roditelju, dete može da se povuče u sebe, da počne da laže ili da postane depresivno.

9. Provodite vreme sa brižnim prijateljima
Ukoliko ste okruženi prisnim prijateljima, sprečićete vaše dete osećaja odgovornosti za vaš emotivni oporavak.

10. Čitajte zajedno članke na temu razvoda
To će vam pomoći da objasnite detetu važne cinjenice u vezi sa razvodom, a pomoći ćete i detetu da pronađe reči za sva pitanja koja ga interesuju.

Izvor: vrticiportal.com/Dušica Vujčić Popović

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here