Početna Pitajte stručnjaka Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara: Pregoreksija – opsesija težinom u toku...

Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara: Pregoreksija – opsesija težinom u toku trudnoće

jelenaPiše: Prim. dr med. subspecijalista ishrane Jelena Gligorijević

Bel Medic logo1

Pregoreksija je termin koji su uveli mediji, a odnosi se na nastojanje trudnice da kontroliše normalni porast težine tokom trudnoće, i to upornom restrikcijom unosa hrane i prekomernim vežbanjem.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Mnogi lekari smatraju da je ovo u praksi retka pojava, te da je u zapadnim zmljama daleko veći problem prekomerni porast težine tokom trudnoće. Sa druge strane, brojni stručnjaci, posebno u Americi, smatraju da je pregoreksija realna i sve češća pretnja.

Ipak, svi se slažu da se pregoreksija češće javlja kod žena koje su i pre trudnoće bolovale od nekog poremećaja ishrane: anoreksije, bulimije i dr. Upozoravajući znaci su: opsesivno brojanje kalorija, prekomerno vežbnje, preskakanje obroka, preokupiranost sopstvenim izgledom i pokušaji da se sakrije trudnoća.

Pročitajte i… Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara na pitanja: Idealna težina tokom trudnoće?

Tokom lečenja, važno je budućoj majci objasniti koji je preporučeni porast težine tokom trudnoće, kao i da su dotati kilogrami najvećim delom tečnosti, težina same bebe i posteljice. Neophodno je istaći da gladovanje i pothranjenost trudnice direktno ugrožava zdravlje i bebe i trudnice.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice “Bel Medic”. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here