Početna Nežni kutak ZAŠTO JE VAŽNA SLOBODNA IGRA?

ZAŠTO JE VAŽNA SLOBODNA IGRA?

Kada vaše dete nema unapred isplanirane aktivnosti, ono ima slobodu da organizuje svoje vreme – bilo tako što će istraživati po kuhinji ili pokušavati da sagradi što veću kulu od kocaka. Ovo, naravno, podrazumeva boravak u sredini koja mu daje dovoljno prilika za igru i koja je stimulativna za istraživanje, nasuprot opuštajućem ali pasivnom boravku ispred televizora.

Zbog čega je bitna slobodna igra?

Slobodna igra daje deci mogućnost da istražuju, donose odluke, shvataju posledice određenih akcija i razvijaju veštinu opažanja, koje će im kasnije biti od presudnog značaja za savladavanje složenijih veština – poput čitanja i pisanja.

Takođe, slobodna igra dragocena je za razvoj viših mentalnih funkcija – poput analize, sinteze i sposobnosti rešavanja problema, a pozitivno utiče i na socijalizaciju jer su takvi mališani obično omiljeni među vršnjacima. To što je klinac često u situaciji da bira aktivnosti kojima će se baviti, osmišljava njihov tok, zaplet i rasplet – olakšava mu da kasnije tokom vršnjačke igre daje predloge, vodi igru i inicira aktivnosti.

Kroz igru do čvršćih porodičnih veza

Doktor Stenli Grinspen, poznat po svom pristupu koji u centar interesovanja stavlja dete, krajem devedesetih godina prošlog veka razvio je specifičan pristup igri. Popularni “floor time” podrazumeva dnevne seanse od 15 do 20 minuta tokom kojih se vaše dete i vi nesmetano i slobodno igrate – fokusirano, ali bez određenih pravila.

Tokom ovog vremena nema žurbe, vi ste blizu svog mališana i dozvoljavate mu da prvo započne igru, nakon čega se i vi priključujete, ne menjajući tok aktivnosti i prateći njegova uputstva. Ovu vrstu igre možete praktikovati već nakon bebinog trećeg meseca i na taj način uspostaviti snažnu emotivnu vezu i graditi poverenje.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here