Kućni ljubimci – za ili protiv?

Kućni ljubimci – za ili protiv?

SHARE

U poslednjih desetak godina broj onih koji se odlučuju za posedovanje nekog kućnog ljubimaca drastično je porastao. Za kućne ljubimce sve češće se odlučuju i roditelji sa malom decom, pa čak i oni sa bebama

ThinkstockPhotos 501484306 Kućni ljubimci   za ili protiv?
Newborn baby girl sleeping next to a dachshund puppy.

Već na najranijem uzrastu decu privlače životinje čim ih ugledaju, pa se često događa da deca u kuću donose kuce i mace lutalice, a oni maštovitiji uspevaju odnekud da “izvuku” i miša, ježa, kornjaču, žabu ili nešto slično. A zatim, kao po nepisanom pravilu, nakon što izgladnela i zbunjena životinja stupi na “sveto” tlo ručno rađenog tepiha, u momentu nastaje opšti haos. Dete, u panici trči po kući noseći svog malog prijatelja u naručju i plače na sav glas dok roditelji, čvrsti u nameri da to “čudo” neće moći da ostane pod njihovim krovom, isto tako požrtvovano i ništa manje bučno trče za detetom. Obično, nakon ovakve krajnje iscrpljujuće jurnjave, životinja, koja ionako i ne zna šta ju je snašlo, završava tamo odakle je i došla a dete ostaje ljuto i uplakano. Naravno, dešava se da ovakav scenario ima i hepiend, pa da mališan i njegova “igračka” ostaju zajedno a da roditelji čiste za njima pitajući se što im je sve to trebalo. Ali, pošto se se svaki trud, pre ili kasnije, isplati, oni roditelji koji su se odlučili za još jednog “člana porodice”, mogu da budu sigurni da su svom detetu pružili priliku za srećno odrastanje. Naime, kućni ljubimci su na nivou dece, pa reaguju upravo kao i deca, te se odnosi poverenja, ljubavi i komunikacije među njima brzo uspostavljaju. Pravi roditelj će razumeti ove i brojne druge razloge naklonosti deteta ka životinji, a ne sme se zaboraviti ni činjenica da životinje nisu obični predmeti već da su to osećajna i pametna stvorenja kojima je potrebna pažnja, ljubav i zaštita. Mislite li da preterujemo? Na trenutak odbacite sve predrasude i pažljivo posmatrajte zanesenu igru dece i njihovih ljubimaca.

Prvi susret
Doduše, pri prvom susretu deteta sa životinjom obe strane obično oklevaju u prilaženju a ponekad se kod dece javlja i strah. To je sasvim normalno jer je susret sa životinjom za dete nešto sasvim novo, međutim vremenom, kako dečija radoznalost raste, strah nestaje. Vrlo je važno da roditelji pri prvom susretu deteta sa životinjom ohrabre dete i pruže mu podršku. Razvije li vaše dete pozitivan odnos prema životinjama, manje su mogućnosti da se ikada oseti usamljenim. Ovo se posebno odnosi na decu koja imaju problema u druženju sa drugom decom ili na onu decu kojoj nedostaju potpunije emotivne veze sa roditeljima. U školskom uzrastu privrženost životinji jača pa deca postaju posebno osetljiva na potrebe svojih ljubimaca. To jača kod deteta osećaj odgovornosti i snaži njegovo samopoštovanje. Sem toga, deca koja su odrastala uz kućnog ljubimca obično su tolerantnija, društvena su i otvorena.

Kakvog ljubimca odabrati?
I tako, kada napokon nakon toliko suza i većanja odlučite da udovoljite dečijoj želji, te otvorite vrata kućnom ljubimcu, trebalo bi da razmislite i o izboru dečijeg prijatelja jer on mora da odgovara uzrastu vašeg deteta. Ukoliko već nemate kućnog ljubimca, to se i ne preporučuje sve dok vaše dete ne napuni barem tri godine. Uzrastu od četiri-pet godina najbolje odgovara morsko prase, jer je njega lako održavati, retko grize i voli da se mazi. Ipak, upozorite dete da morsko prase ima tanke kosti i da prema njemu treba da bude nežno. Dete starosti od pet do deset godina dovoljno je zrelo da brine o ptici ili eventualno o ribicama. A u uzrastu od deset godina pa naviše možete da se odlučite za psa ili mačku, pa čak i za neke egzotičnije životinje poput gmizavaca ili zeca. Nikada nemojte da kupujete psa četvorogodišnjem detetu, ma koliko mislili da će ga to razveseliti. Ono jednostavno nije spremno da preuzme toliku odgovornost, pa će životinja biti zapostavljena. Sem toga, može da se dogodi da mu životinja nakon nekoliko dana dosadi. Istovremeno, sviđalo se to vama ili ne, vi ćete čistiti izmet i dlake, voditi psa u šetnju…Ali, šta da se radi?
Dakle, izbegavajte kupovinu radi “ljubavi na prvi pogled”. Prvo dobro razmislite jer, životinja nije roba koju možete isprobati pa vratiti. Pre nego se odlučite, dobro se raspitajte o njegovim navikama, posetite nekoliko vlasnika koji već imaju takvog ljubimca a obiđite i azil za pse. Usvajanjem jednom odbačene životinje dajete joj novu šansu a i vaši troškovi biće daleko manji.
Takođe, pre nego li vaš budući ljubimac postane vaša svakodnevnica, porazgovarajte i sa detetom i naglasite mu koje će biti njegove buduće obaveze. Pri tome razgovarajte tonom koji ne trpi protivljenje, inače ćete upravo vi biti “žrtva” ovog “sporazuma”.
Svi kućni ljubimci zahtevaju mnogo vremena i energije. Jednom psu je potrebno dosta prostora, svakodnevno četkanje, uvek sveža hrana i voda, treba ga voditi na vakcinisanje, brinuti se o njegovu zdravlju, paziti da ne “zaradi” parazite itd. Razmislite, možda bi mačka bila bolji izbor za vas i vaše dete. Mačke su manje zahtevne, ne zahtevaju odlazak u šetnju, niti mnogo nege. Dakle, pre kupovine kućnog ljubimca treba da budete sigurni da je vaše dete dobro shvatilo šta se i koliko od njega očekuje.

Ukoliko u kući imate bebu, budite oprezni!
Porodica vam se nedavno “obogatila” za još jednog člana. Ponosni i puni ljubav došli ste kući nežno u naručju držeći svoju bebu. Na vratima vas je kao i uvek razdragano dočekao pas mašući repom ili recimo mačka koja se umiljava kružeći oko vaših nogu. Vi ih umiljato pogledate, ali sada je beba tu i sva vaša pažnja okrenuta je njoj. Budite sigurni da će istoga trenutka vaši ljubimci promeniti ponašanje, pokazujući neskrivenu ljubomoru. Nađete li se u ovakvoj situaciji pokušajte da shvatite kako se vaš ljubimac oseća. Naravno, beba vam oduzima najveći deo vremena, tako i treba da bude, ali ipak se potrudite da zadržite onaj nekadašnji odnos prema svom kućnom ljubimcu. Ako izolujete svog psa ili mačku, oni će se osećati da ste ih izdali, biće potišteni i nesrećni, pa bi tako mogli postati stvarna opasnost po vašu bebu. Pa, ukoliko nema izričitih medicinskih razloga, ne uklanjate svog ljubimca iz kuće zbog dolaska bebe jer odrastanje uz kućnog ljubimca vredi neprocenljivo bogatstvo. Detetu se neće ništa dogoditi ukoliko ga vaš ljubimac onjuši. @ivotinja će na taj način shvatiti da je u kuću stiglo novo biće i da je ono takođe deo porodice. Međutim, sve dok ne budete sigurni da je uspostavljeno obostrano prijateljstvo, budite na oprezu. Najbolje bi bilo da uredite posebnu prostoriju za bebu, u koju vaš ljubimac neće imati pristupa. Ako svog psa niste naučili osnovnim komandama sada je pravo vreme za to. Kada vaša beba malo poraste, pobrinite se da ni u kakvom slučaju ne uzima hranu od životinje ili da ne stavlja ruke u posude za hranu vašega ljubimca. Neke životinje to mogu da protumače kao pretnju i da reaguju agresivno. Ne zaboravite i na razne infekcije, pa iz tog razloga ne zaboravite da svog ljubimca redovno vakcinišite. Ako primetite promene na koži svog psa ili mačke, odmah odvedite životinju veterinaru. A ako imate pticu, povremeno dezinfikujte kavez. A posle kontakta sa životinjom i vi i vaše dete obavezno dobro operite ruke. Nemojte da verujete “bapskim” pričama i predrasudama. Ako imate nekih nedoumica, posavetujte se sa kompetentnom osobom, a ne sa komšinicom.
Brojna istraživanja su dokazala da kućni ljubimci imaju pozitivan uticaj na detetov života. Odrastajući s njima vaše će dete vrlo brzo savladati neverbalne komunikacione znakove, što podstiče razvoj svesti i funkciju učenja.često se događa da deca uz svoje pse ili neke druge ljubimce naprave i prve korake ili izgovore prve reči. Vrlo je verovatno da će i vama vaša svakidašnjica biti manje jednolična. Ipak, budite spremni i na iznenađenja jer životinja je ipak životinja, pa vaše želje i očekivanja moraju da budu realni, da se, u protivnom, kućni ljubimac ne bi pretvorio u kućnog mučitelja, i da život u takvim okolnostima ne bi postao neizdržljiv.
Foto: Guliver/Thinkstock

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar