Beba u štrajku: NEĆU (VIŠE) DA SISAM!

Beba u štrajku: NEĆU (VIŠE) DA SISAM!

SHARE

Posle nekoliko meseci urednih podoja, vaša beba odbija da sisa? Ne očajavajte! Stručnjaci imaju rešenje i za ovaj problem

ThinkstockPhotos 514621238 Beba u štrajku: NEĆU (VIŠE) DA SISAM!
Young mother holding her newborn child. Mom nursing baby. Woman and new born boy in white bedroom with rocking chair and blue crib. Nursery interior. Mother playing with laughing kid. Family at home

Nemojte paničiti ako nakon nekoliko meseci normalnih podoja vaša beba počne odbijati da sisa. ”Štrajk” može da počne u bilo kom periodu prve godine života, a obično se javlja bez upozorenja i traje od dva do pet dana. Bojkotom sisanja vaša beba želi da vam poruči da nešto nije kako treba i zato nemojte misliti da je u pitanju hir, tvrdoglavost ili spontano odvikavanje od sisanja – ono se retko javlja pre 18. meseca bebinog života.

OTKRIJTE UZROK
Najteže će vam biti da odredite razlog zbog kog vaša beba odbija podoje, jer ovaj problem može biti uzrokovan čitavim nizom fizioloških i psiholoških faktora. Bilo da se radi o infekciji uha (a tegobe se tokom sisanja pojačavaju), prehladi, bolu u ustima zbog rasta zubića, soru (kandidijazi usne duplje), promeni rasporeda hranjenja ili pojačanom refluksu, veoma je važno da na vreme otkrijete problem, kako biste ga što pre i otklonili.
Uzmite u obzir da uzrok možete biti i vi, bilo zato što ste pod stresom ili zbog toga što ste promenili dezodorans, sapun ili šampon, pa beba ne može da prepozna vaš miris.
Ukoliko vam se desilo da ste prilikom dojenja odgurnuli ili povukli bebu, zato što vas je ujela, znajte da se i to može negativno odraziti na bebinu volju za sisanjem. Odjednom, dojka, koja je donedavno predstavljala mesto za utehu i uživanje, za bebu postaje objekat koji izaziva strah i nelagodu, te će joj biti potrebno malo vremena da povrati osećaj sigurnosti.

PREVIŠE ILI PREMALO

Stručnjaci navode da je najčešći razlog bebinog štrajka promena količine mleka. Ukoliko posumnjate da nemate dovoljno mleka za bebu ili da je protok oslabljen, ne treba da brinete. Problem možete rešiti tako što ćete povećati broj podoja ili smanjiti razmake između njih, kako biste vašem telu poslali signal da poveća proizvodnju.
Samo u retkim slučajevima telo ne može da luči dovoljno mleka za bebu i tada je obično reč o nekom medicinskom uzroku, poput hipotiroidizma. Razlog može biti i uzimanje kontraceptivnih pilula ili hirurško smanjenja grudi.
S druge strane, prevelika količina mleka ne predstavlaj problem, jer će beba uvek posisati samo onoliko koliko joj je potrebno. Međutim, ukoliko vaše mleko teče u jačem mlazu, to može predstavljati otežavajuću okolnost – tokom sisanja beba se često zagrcne i ne može lepo da sisa.


METOD ELIMINACIJE

Utvrđivanje razloga koji su doveli do štrajka nije nimalo lak zadatak. Eksperti savetuju da se poslužite metodom eliminacije.
Počnite sa spiskom uzroka koji bi bili najlakši za otklanjanje, kao što su promena dezodoransa, šampona, praška za veš ili bilo kog drugog sredstva za ličnu higijenu koje bi moglo uticati na promene mirisa vašeg tela. Možda ste počeli uzimati neke lekove ili ste jeli hranu koja je dovela do izmenjenog ukusa vašeg mleka?
Na kraju, proverite da li je bebino grlo crveno, ima li tragova kandide na jeziku, te da li joj je nosić prohodan.
Ukoliko sumnjate da je glavni krivac hrana koju jedete, pokušajte da izbacite sumnjive namirnice iz upotrebe i sačekajte do dve nedelje da vidite ima li poboljšanja. Međutim, ovo morate raditi veoma oprezno, posebno ako izbacujete čitavu grupu namirnica kao što su pšenični ili mlečni proizvodi. U ovakvim situacijama obavezno se konsultujte s nutricionistom.
Ako ste zaključili da ništa s navedenog spiska ne utiče na bebin bojkot, onda je verovatno problem u količini ili kvalitetu mleka.
Ukoliko počnete da izmlazate mleko između podoja ili stavljajte bebu češće da sisa, kako bi se pojačalo lučenje mleka, budite što smireniji i opušteniji. Više se mazite s bebom, a od velike pomoći može biti i kontakt ”koža na kožu”. Cilj je da privučete bebu nazad na grudi, da je ubedite da je dojenje najlepša moguća stvar na svetu, te da je dojka najbolje mesto za nju.
Budite nežni, puno joj pričajte i pevajte joj, a ponudite joj da sisa kada je najopuštenija – ali nipošto na silu.

KAD JE PRAVO VREME
Najbolje vreme za dojenje jeste neposredno pre spavanja ili odmah nakon buđenja. Pokušajte da ceo proces ulepšate blagim njihanjem ritmičnim pokretima ili ljuljanjem u stolici.
Ako je vaš problem u prejakom refleksu otpuštanja mleka, možete probati da promenite položaj dojenja tako što ćete leći na leđa, a bebu postaviti stomačićem preko sebe i nežno joj pridržavati glavicu dok sisa. Na taj način će vam se mleko, u borbi s gravitacijom, slabije otpuštati.

RAZBIJANJE MITOVA
Ako ste i vi jedna od onih koje veruju da ćete bebu odbiti od sisanja ukoliko budete jeli beli luk, vreme je da promenite mišljenje. Tačno je da hormonske promene uzrokovane trudnoćom ili mesečnim ciklusom, kao i uzimanje vitaminskih suplemenata, mogu dovesti do promene ukusa vašeg mleka, a samim tim i do bojkota sisanja, međutim – promene u ishrani uzrokuju štrajk samo u slučaju da preterate s unosom namirnica specifične arome, pogotovo ako ih ranije niste jeli. Zato, period dojenja nije pravo vreme da isprobavate nove ukuse! Osim toga, izbegavajte prekomerno konzumiranje kafe i ne uzimajte hranu koju niste jeli i tokom trudnoće.
Stručnjaci su razbili još jedan mit. Verovanje da će mališan ”stupiti u štrajk” onog trenutka kad mu ponudite čvrstu hranu ili flašicu više ne važi. Činjenica je da potreba za čvrstom hranom i uživanje u flašici mogu smanjiti želju za sisanjem – ali postepeno! Iznenadno i potpuno odbijanje sisanja (kao u štrajku) dešava se iz nekih drugih razloga, koje tek treba da otkrijete.

5 NAČINA DA OTKRIJETE DA LI VAŠA BEBA DOBIJA DOVOLJNO MLEKA

1 PROVERAVAJTE SADRŽAJ PELENE
Ako na spisak svojih dnevnih aktivnost još uvek niste uvrstili redovnu kontrolu sadržaja bebine pelene, vreme je da učinite to. To što mame širom planete svakodnevno i predano čeprkaju po kakicama svojih beba, ne znači da nemaju šta pametnije da rade. Pedijatri i stručnjaci za dojenje naglašavaju da se po izgledu, količini i strukturi bebine stolice može zaključiti dobija li ona dovoljnu količinu mleka. Međutim, to nije uvek lak posao, jer se kod nekih beba obrazac pražnjenja creva može znatno razlikovati od onoga što se smatra ”normalnim”. Zato, nemojte paničiti ako se nakon nekoliko nedelja redovnog pražnjenja javi zastoj od dva-tri dana. Dokle god se vaša beba dobro oseća i ako je sadržaj njene pelene u većini slučajeva kremast ili mekan, žuto prebojen, prošaran beličastim grudvicama – nema razloga za brigu.

2 BROJTE MOKRE PELENE
Bebe koje isključivo sisaju dnevno bi trebalo da napune najmanje pet pelena. Ukoliko ste uveli i čvrstu hranu, možete očekivati da broj mokrih pelena bude i za dve pelene manji.

3 REDOVNO MERITE BEBU
Preporuka je da u nekoliko prvih nedelja merite bebu svakih sedam do deset dana – na taj način dobićete najpreciznije podatke o njenom napredovanju koje je u direktnoj vezi s količinom mleka. Zapamtite da je normalno da bebe izgube od pet do sedam procenata od svoje porođajne težine, ali bi isto tako morale nadoknaditi taj gubitak nakon dve nedelje.

4 PROVERAVAJTE SVOJE GRUDI
Najbolji način da proverite je li dojenje bilo uspešno jeste pipanje grudi pre i nakon svakog podoja. Ukoliko su one znatno mekše na kraju podoja, a beba zadovoljna, znači da je dobila potrebnu količinu mleka.
Ukoliko želite da izmlazanjem izmerite količinu mleka koju vaše telo proizvede, znajte da nećete dobiti tačne podatke – na ovaj se način dobija znatno manje mleka nego prilikom podoja.

5 PRATITE BEBINE SIGNALE
Naučite da prepoznajete signale koje vam beba šalje kad je gladna, kako biste mogli da budete sigurni je li posisala dovoljnu količinu mleka. Nemojte biti prestrogi i striktno se držati rasporeda, pošto se to može negativno odraziti na proizvodnju mleka. U početku, dojenje na zahtev najbolji je način za podsticanje lučenja mleka.

OPUSTITE SE
U najvećem broju slučajeva štrajk traje nekoliko dana i – što budete smireniji i staloženiji, veći su izgledi da ćete brzo otkriti uzrok i samim tim vratiti bebu na ustaljeni režim hranjenja.

SHARE
Prethoni članakBliskost za ceo život
Naredni članakOstavi, to je moje!

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar