10 fascinantnih činjenica o dojenju

10 fascinantnih činjenica o dojenju

SHARE

ThinkstockPhotos 527840015 10 fascinantnih činjenica o dojenju

Predstavljamo vam 10 fascinantnih činjenica o dojenju, koje treba da zna svaka žena.

1. Jeste li čuli za “baby breast crawl”, odnosno bebino “puzanje” do dojke? Kad bi se novorođenče stavilo na majčin stomak – ako bi mu se dalo dovoljno vremena – ono bi, vođeno mirisom Montgomerijevih žlezda oko bradavice i njenom bojom, našlo put do dojke i prihvatilo je za prvi podoj. Bebe ovo rade instinktivno i spontano, utvrdili su lekari.

2. Tek rođena deca su kratkovida – najbolje vide na razdaljini 20–30 cm, kolika je zapravo udaljenost između majčinog lica i mališe koji sisa. Taman da se ostvari prvi kontakt: prepoznavanje i “ljubav na prvi pogled”.

3. Kolostrum je prvo majčino mleko koje se stvara u dojkama još tokom trudnoće i zadovoljava sve bebine potrebe u prvim danima posle rođenja. Ovo mleko je gusto i žućkasto, pa ga s razlogom nazivaju i tečnim zlatom. Bogato je proteinima, ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima. Zovu ga i prva vakcina budući da je prebogato imunoglobulinom, tj. antitelima koja štite dojenče od bakterija i virusa.

4. U prvom satu posle rođenja, tzv. zlatnom satu, beba pokazuje najviše interesovanja za sisanje i idealno je da se tada ostvari prvi podoj. Time se pospešuju kontrakcije materice, rođenje posteljice i smanjuje rizik od prekomernog krvarenja.

5. Majčino mleko je toliko savršeno da menja svoj sastav tokom 24 sata. Jutarnje mleko je najbogatije masnoćama, dnevno laktozom, a noćno proteinima. Možda baš odatle i čuvena izreka da “bebe rastu tokom noći”. Telo majki prevremeno rođene dece proizvodi mleko drugačije od onog za bebu rođenu u terminu. Mleko za ove male borce u prvim nedeljama znatno je bogatije proteinima, masnoćama, kalcijumom, magnezijumom i natrijumom. Kakva savršena usklađenost!

6. Dojte dete što više kad je bolesno, jer u slučaju virusa majčino telo reaguje tako da proizvodi mleko koje sadrži baš ona antitela koja su mališi neophodna za brže ozdravljenje.

7. Beba koja sisa izuzetno je osetljiva na specifičan miris svoje majke i njenog mleka, a određena istraživanja su pokazala da su čak u mogućnosti da čulom mirisa registruju majčino prisustvo u istoj prostoriji. Fascinantno, zar ne?

8. Svi znamo da je majčino mleko najbolja hrana za novorođenče, ali jeste li znali da prirodna ishrana mališana umnogome doprinosi i majčinom zdravlju? Mame koje doje lakše se oporave od porođaja i brže vrate pretporođajnu kilažu (oko 30% unetih kalorija troši se na produkciju mleka). Takođe, dojenje smanjuje rizik obolevanja od postporođajne depresije, osteoporoze, karcinoma dojke i jajnika.

9. Tokom dojenja mamino telo luči bitan hormon – oksitocin, koji je zadužen za refleks otpuštanja mleka. Ovaj hormon pospešuje povezivanje i zbližavanje majke i odojčeta, a pojačano se luči i kad smo zaljubljeni, te se zato zove i hormon ljubavi.

10. Da li ste znali da i žene koje nisu rađale mogu dojiti? Uz odgovarajuće pripreme – moguće je indukovati laktaciju. Ovo je od posebnog značaja za majke koje imaju želju da doje usvojene bebe.

Foto: Guliver/Thinkstock

SHARE
Prethoni članakPraznično darivanje
Naredni članakPevajte svojoj bebi

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar