Početna Mališan Zdravlje i nega Zdravlje mališana: Kako otkriti bolest bubrega na vreme

Zdravlje mališana: Kako otkriti bolest bubrega na vreme

Odrasli imaju 20 puta veće šanse od dece da im obole bubrezi. Nažalost, i deca najmlađeg uzrasta mogu bolovati od bubrežne slabosti (insuficijencije), koja se u velikom broju slučajeva kasno otkrije.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Biti roditelj je izazov, biti roditelj deteta sa ozbiljnom bolešću kao što je oboljenje bubrega je još veći izazov. Kako se nositi sa tim da je vašem detetu potrebna dijaliza ili transplantacija, i ima li znakova upozorenja na koje bi trebalo obratiti pažnju kako bi se bolest otkrila na vreme i usporilo ili zaustavilo trajno propadanje bubrega, razgovarali smo sa Jelenom Alavanja, predsednicom Udruženja dece bubrežnih bolesnika i transplantiranih osoba “Sve za osmeh”, i majkom deteta kome je obavljena transplantacija bubrega.

Pročitajte i… Najčešći uzroci urinarnih infekcija

Zadatak bubrega je da odstrani otrove i suvišnu vodu iz naše krvi i pošalju ih u bešiku u obliku urina. Svaki bubreg ima milion i po finih jedinki (nefrona) čiji rad služi da nam pritisak bude u granicama, sastojci u krvi u ravnoteži, krvna slika dobra, a kosti jake. Svakog dana bubrezi filtriraju i očiste 200 litara krvi. Kada bubrezi otkažu, dolazi do nagomilavanja otpadnih materija i vode u krvi, u stvari do trovanja krvi sa svim propratnim efektima ovog stanja.

Bubrezi koji normalno funkcionišu stvaraju hormon eritropoetin, koji ima važnu ulogu u stvaranju eritrocita. Uporedo sa slabljenjem funkcije bubrega, slabi sposobnost bubrega da stvara eritropoetin što može uzrokovati anemiju.

Pročitajte i… Infekcija mokraćnih puteva kod novorođenčeta

Bolest bez tegoba i bola
Mnogi su uzroci renalnog (bubrežnog) propadanja kod dece. Bubrežna slabost (insuficijencija) može biti akutna ili hronična. Akutna stanja su trovanja, upale i povrede. Ova stanja se mogu uspešno izlečiti ako se na vreme otkrije uzrok, ali ima slučajeva da bubrežna funkcija više nikada ne bude kao pre. Nažalost, uslovi koji su doveli do hronične bolesti bubrega kod dece imaju tendenciju da se vremenom pogoršavaju. U većini slučajeva bolest se razvija polako, neopaženo oštećujući bubrežnu funkciju. To je stoga što ovu bolest ne prate ni tegobe ni bol u fazama kada se može reagovati i usporiti njeno napredovanje bolesti. Deca se ne žale ni na šta, živa su i vesela. Tek kada se pojave manifestacije u vidu otoka zglobova, potkolenica i zadihanost pri najmanjem naporu, bled lik ili žuto prebojena koža, tada je bolest već uznapredovala. Najčešći uzroci hronične bubrežne slabosti kod dece najmlađeg uzrasta su urođene (npr. anomalije mokraćnih kanala) i nasledne bolesti.

Na šta bi roditelji trebalo da obrate pažnju?
Roditelji treba da obrate pažnju na urinarne infekcije, pa ako su deca sklona čestim urinarnim infekcijama, insistirati na biohemijskim analizama kako bi se utvrdila funkcija bubrega, kao i na konsultacijama sa nefrologom.

Urinarne infekcije se mogu javiti usled refluksa tj. proširenja ili suženja mokraćnog kanala (urin ne može normalno da otiče, dolazi do zastoja koji izaziva infekciju). Slab apetit koji je prouzrokovan mučninom najčešće i povraćanjem, samim tim i malaksalošću, padom hemoglobina, takođe bi trebalo da bude znak za vanredne biohemijske analize.

Kako se može sprečiti urinarna infekcija?
Urinarne infekcije se mogu smanjiti unosom veće količine tečnosti (veći protok urina kroz bešiku umanjuje mogućnost zadržavanja bakterija). Nikako ne dozvolite detetu da trpi i odlaže pražnjenje bešike. Ukoliko vam se dete požali na neke simptome kao što su peckanje pri mokrenju i iznenadno noćno umokravanje, obavezno proverite urin i urinokulturu. Ako je ustanovljena urinarna infekcija obavezno unositi veću količinu tečnosti da bi se bakterije lakše izbacile i redovno uzimati terapija koju je lekar prepisao. Više od jedne urinarne infekcije u tri godine znak je da treba da se obrati pažnja i u dogovoru sa pedijatrom konsultuje nefrolog.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here