Početna Mališan Zdravlje i nega Vitamin D od velike važnosti za pravilan rast i razvoj dece

Vitamin D od velike važnosti za pravilan rast i razvoj dece

Vitamin D je od velike važnosti za pravilan rast i razvoj dece i zato je neophodno da znate da li ga vaša deca dobijaju dovoljno.

Foto: pexels.com
Foto: pexels.com

Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da klincima obezbedite dovoljne količine ovog veoma važnog vitamina.

Zašto je vitamin D važan?
Pedijatri kažu da je vitamin D od velikog značaja za razvoj kostiju jer se kalcijum ne apsorbuje u organizam na najbolji način bez njegove pomoći.

Najbolji način da deci obezbedite ovaj vitamin jeste da ih izlažete sunčevim zrakama, svega 10-15 minuta nekoliko puta u toku nedelje obezbeđuje dovoljne količine vitamina D. UVB zrake prodiru kroz kožu i podstiču produkciju ovog veoma važnog nutrijenta. Pošto izlaganje suncu nosi i određene rizike deci bi trebalo nanositi kremu za zaštitu od sunca tokom cele godine, ali u tom slučaju telo ne proizvodi vitamin D jer zaštitne kreme blokiraju sposobnost organizma da ga proizvede.

Pročitajte još...Porođaj bolniji ženama koje imaju manjak vitamina D

Sunce nije jedini način da deca dobiju vitamin D. Pored suplemenata u obliku kapi i tabletica vitamin D deca mogu unositi i putem hrane, a namirnice koje su vitaminom D najbogatije su mleko, jogurt i riba, posebno losos.

Foto: pexels.co
Foto: pexels.co

Kako manjak vitamina D utiče na decu?
U najgorem slučaju nedostatk vitamina D može izazvati poremećaj kostiju poznat i pod nazivom rahitis i zato se preporučuje da sve bebe po rođenju dobiju suplemente vitamina D.

Rahitis uzrokovan nedostatkom ovog vitamina se obično manifestuje krivim nogama ili lako lomljivim kostima i to u prve dve godine bebinog života. Bez obzira da li dojite vašu bebu, trebalo bi da joj dajete i suplemente vitamina D jer ga u majčinom mleku ima veoma malo.

Pročitajte još…Vitamin D za zdravije zubiće!

Pored fizičkih problema, nedostatk vitamina D može uticati i na psihičko stanje dece. Mnoga istraživanja su pokazala da postoji čvrsta veza između nedostatka ovog vitamina i depresivnih stanja kod odraslih, dece i adolescenata.

Ako imate bilo kakve sumnje da vaše dete pati od nedostatka ovog vitamina obavezno se posavetujte sa lekarom i obavite potrebne testove koji će potvrditi ili negirati vašu sumnju.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here