Početna Mališan Zdravlje i nega Uho se inficira u slatkoj vodi

Uho se inficira u slatkoj vodi

Osobe koje imaju osetljivu kožu sklonu alergijskim dermatitisima ili ekcemima imaju i veći rizik da dobiju infekciju spoljašnjeg uva.

Infekcija uha

I oni koji preterano revnosno čiste ušni kanal štapićima mogu da naprave mikropovrede kože, koje se lako inficiraju u kontaktu sa prljavom vodom. Ušna mast koja se normalno stvara u ušnom kanalu predstavlja prirodnu zaštitu kože. Ako se previše često uklanja, koža se istanjuje i postaje podložna infekciji.

Foto: Pixabay/Free Images
Foto: Pixabay/Free Images

“Ceruminozne žlezde su izmenjene znojne žlezde i produkuju tamnožuti sadržaj u ušima”, objašnjava dr Srđan Milićević, specijalista ORL iz ordinacije “Milićević”. “Ceruminozne žlezde i cerumen imaju zaštitnu ulogu i kada se naruši taj mehanizam, uz vodu i čačkanje uha, dolazi do upale kože, odnosno spoljnog slušnog kanala”.

Letnje infekcije spoljašnjeg ušnog kanala su, u stvari, zapaljenja kože koja su izazvana kontaktom sa bakterijama i gljivicama koje se nalaze u prljavoj vodi, ili prilikom rada u prašini. Uglavnom se javljaju nakon kupanja u slatkoj vodi kao što su reke i jezera, a nešto ređe u morskoj vodi. Najčešće nastaju kao infekcije korena dlake u spoljašnjem ušnom kanalu, a zatim zahvataju ceo ušni kanal koji je kod dece dužine oko dva i po, a kod odraslih oko tri i po centimetra.

SAZNAJTE I… Da li infekcija uha može oštetiti sluh

“Postoje dve osnovne vrste upala”, ističe dr Milićević. “Difuzna u celosti zahvata spoljni slušni hodnik, a kod tzv. čira uha primećuje se ograničena gnojna kolekcija”.

Infekcije spoljašnjeg uva neće proći spontano, i vrlo lako mogu da se iskomplikuju otokom okolnih limfnih žlezda. Javlja se i snažan bol koji zahvata zglob donje vilice koji onemogućava otvaranje usta i uzimanje hrane. U težim slučajevima stanje je praćeno povišenom telesnom temperaturom.

Upala spoljašnjeg uha se leči od pet do sedam dana. Koriste se antibiotske i antimikotske kapi i masti. One se nanose na gazu koja se stavlja u ušni kanal. Gazu menja lekar svakog drugog dana. Ukoliko je bolest praćena temperaturom i otokom limfnih žlezda propisuju se i antibiotici, najčešće u obliku kapsula.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here