6 najvažnijih pregleda u prvoj godini bebinog života

6 najvažnijih pregleda u prvoj godini bebinog života

SHARE

beba i doktor 6 najvažnijih pregleda u prvoj godini bebinog životaDok ne navrši godinu dana, svaka promena kod bebe za roditelje je stresna i zastrašujuća. Srećom, postoje pregledi kojima se na vreme otkrivaju nepravilnosti u bebinom razvoju i zdravlju…

Nakon rutinskog pregleda njene četvoromesečne kćerkice Mile, Tamara se za samo pola minuta, od smirene i srećne mame pretvorila u osobu izbezumljenu od straha! Pedijatar joj je saopštio da njeno dete možda ima isčašene kukove, te da ih je neophodno snimiti ultrazvukom. “Tih nekoliko dana, dok sam čekala kontrolni pregled kod pedijatra, celu porodicu sam izludela svojim strahovima”, priznaje Tamara. “Kada se pokazalo da su Milini kukovi prirodno labaviji, te da je sa njom sve u redu, doživela sam ogromno olakšanje. Ipak, na svaki naredni pregled kod pedijatra odlazila sam strepeći!”
Redovne provere zdravlja i razvoja bebe tokom prve godine njenog života, obično donose zadovoljstvo zbog saznanja da dete dobro napreduje i da puca od zdravlja. Međutim, ponekad se dešava da pedijatar uoči neku nepravilnost u razvoju. Ipak, iskustvo pokazuje da se retko kada radi o ozbiljnom ili nepopravljivom zdravstvenom problemu. Navodimo šest najčešćih nepravilnosti u razvoju dece tokom prve godine života, kao i smirujuće informacije za svaku od njih.

1. IŠČAŠENI KUKOVI
Medicinske statistike pokazuju da jedna od hiljadu beba pati od iščašenih kukova ili razvojne displazije. Manifestacioni znaci ovog problema mogu biti mnogostruki – od dislociranog zgloba na porođaju do karakterističnih pokreta (hoda) – i ne moraju da se ispolje sve do pedesete godine života, kada osoba počne da oseća bol u kukovima. Rizik je povećan kod prvorođene dece, devojčica, postraničnog položaja bebe u materici i usled porodične istorije ove bolesti.

Dobra vest: Ovaj problem apsolutno je rešiv. Ako se dijagnostikuje pre trećeg meseca života, uspešno se koriguje u 95% slučajeva. Beba mlađa od šest meseci najverovatnije će nositi specijane poveze/kaiševe u periodu od šest do dvanaest nedelja; u nekim slučajevima nephodno je nošenje gipsa, a kod starijih beba ponekad se izvodi korektivna operacija. Dobra vest je to što su rezultati svih ovih korektivnih metoda odlični.

2. ZASTOJ U DOBIJANJU TELESNE TEŽINE
Iako bebe obično do četvrtog meseca života dupliraju telesnu masu, i utrostruče je do prve godine života, kod nekih beba se javlja zastoj u razvoju. Iako je stagnacija ili usporeno uvećanje telesne težine zastrašujuća stvar za svaku majku, objektivno – ne postoji razlog za paniku.

Dobra vest: Narušavanje normalnog tempa razvoja može da bude izazvano različitim trenutnim, lako rešivim faktorima.
Mogući uzroci:

Nedovoljna ishrana: Beba koja isključivo sisa možda ne dobija dovoljno mleka tokom podoja. Ako se pri tom ne buni, ne plače ili vam na neki drugi način ne pokazuje da je gladna, nećete znati da li je njena glad u potpunosti zadovoljena. Produkcija mleka najverovatnije je narušena usled nedovoljne ishrane majke, njene fizičke iscrpljenosti ili stresa, zbog čega ona treba da se obrati lekaru, sa kojim će se posavetovati o uključivanju veštačkog mleka u ishranu bebe.

Gastroezofagusni refluks: Ako beba nakon obroka povrati znatnu količinu mleka, neće dobiti dovoljno kalorija tokom dana. Inače, prirodno je da bebe bljucnu manju količinu mleka nakon podoja – mišić između jednjaka (ezofagus) i želuca je labav, a pošto bebe većinu vremena provode u ležećem položaju, olakšano je izbacivanje tečnosti. Ipak, do šestog meseca života, ovaj mišić jača i zatvara se, pa se refluks povlači (mada, neke bebe bljuckaju čak i do devetog meseca, pa i kasnije). Do tog perioda podstičite bebu na često podrigivanje, držite je u uspravnom položaju dvadeset minuta nakon obroka i neka joj obroci budu manji, ali češći.

Nasledni faktor: Mada se neke bebe rode sa većom telesnom težinom od prosečne, tokom prve godine često gube na težini zbog toga što su genetski predisponirane da budu mršave osobe. Ipak, ako vas taj gubitak težine zabrinjava, posavetujte se sa pedijatrom.

3. NEPRAVILAN RAD SRCA
Prilikom provere rada bebinog srca stetoskopom, lekar treba da čuje jasne, pravilne otkucaje. Ukoliko se osim njih detektuju uporedni zvuci, onda se verovatno radi o šumu na srcu. U tom slučaju treba da se uradi EEG i/ili rendgensko snimanje. Ipak, šum na srcu često je bezazlena pojava koja nestaje bez primene ikakve terapije. Uostalom, u današnje vreme trodimenzionalnog UZ ozbiljniji srčani problemi otkrivaju se još u prvoj polovini trudnoće, tako da ne treba da se stresirate ukoliko vam lekar saopšti da vaša beba ima šum na srcu.

Dobra vest: U toku prvih dvanaest meseci života, najčešći uzrok šuma jeste manji otvor u zidu koji odvaja srčane komore (ventrikule). Ovaj otvor se u najvećem broju slučajeva zatvara sam od sebe do bebinog prvog rođendana, bez primene bilo kakve terapije. U tom periodu potrebne su samo redovne lekarske kontrole.

4. ZRIKAVOST
U prvim nedeljama života zrikavost nije razlog za brigu pošto je ova pojava posledica nedovoljne razvijenosti očnih mišića. Do navršenog trećeg meseca pokreti bebinih očiju treba da se sinhronizuju. Ukoliko se to ne desi do šestog ili devetog meseca, onda je moguće da beba pati od strabizma, stanja koje se javlja kod otprilike svake stote bebe. Ovaj problem mora da se leči, jer u suprotnom postoji rizik od pojave ambliopije (lenjog oka) koju karakteriše trajna slabost jednog oka.

Dobra vest: Strabizam se lako koriguje. U najvećem broju slučajeva potrebno je samo stavljanje poveza na “jače” oko, zbog prebacivanja funkcije i jačanja mišića “slabijeg” oka. Često je potrebno da dete nosi i odgovarajuće naočare. U retkim slučajevima radi se korektivan hirurški zahvat.

5. UVEĆANE GENITALIJE
Kada je skrotum disproporcionalno velik u odnosu na penis, to ukazuje na jednu od dve moguće pojave: hidrokelu, stanje koje nastaje kao posledica viška tečnosti u skrotumu ili pak ingvinalnu herniju (kilu), koja je posledica ispadanja manjeg dela tankog creva u skrotum. Ova dva problema manifestuju se na sličan način, zbog čega roditelji nisu u stanju da prepoznaju o čemu je reč. Međutim, lekar će pregledom specijalnim aparatom lako dijagnostifikovati problem – tečnost u skrotumu će se pokazati kao svetla boja, a hernija kao tamna.

Dobra vest: Hidrokela se obično trajno povlači u periodu od šestog do dvanaestog meseca života. Što se tiče ingvinalne hernije, iako je stanje nešto problematičnije, najčešće se rešava jednostavnim operativnim zahvatom. Inače, rizik od pojave ingvinalne hernije povećan je kod prevremeno rođenih dečaka.

6. DEFORMACIJE STOPALA I NOGU
Kada su detetu koje je tek prohodalo stopala okrenuta prema unutrašnjoj strani ili su mu noge u obliku slova “O”, roditelji su u panici zbog uverenja da se radi o trajnim deformitetima. Srećom, to nije tako.

Dobra vest: Iako su se ovi problemi pre više decenija rešavali nošenjem specijalnih ortopedskih cipela i proteza za noge, sada znamo i shvatamo mnogo više. Naime, naučnici su utvrdili da je ovaj tip deformiteta stopala i nogu privremenog karaktera i da je, u fiziološkom smislu, normalan za bebe. Obe pojave koriguju se kada dete počne da hoda i potpuno nestaju do uzrasta od dve i po godine. Ukoliko ni tada nema poboljšanja, treba se obratiti ortopedu.

2 KOMENTARI

  1. Nama je doktorka rekla da je sa bebinom kukovima sve u redu, ali smo mi nasu Vanju ipak odveli kod specijaliste i on joj je otkrio deformitet levog kuka. Nosila je protezu dva meseca i sada je fala bogu sve u redu. Zato svima savetujem da vode bebu kod ortpeda cim dete navrsi dva meseca. Pozdrav od Une i Mire

  2. Kod nas u Banjaluci ne daju uput za pregled pa sve mora da se plati. Strasno i sramota!

Ostavi komentar