Upala uva kod dece

Upala uva kod dece

SHARE

Upala uva je jedno je od najčešćih oboljenja od kojih pate mališani, i to već od treće godine života. Statistika, koju su radili naučnici Univerziteta u Teksasu, pokazuje da je čak 70 odsto dece bar jednom imalo upalu srednjeg uva.

uho 490x367 Upala uva kod dece

Prvi simptomi su prehlada, zapušen nos tj. neprohodni nosni kanali, što kasnije dovodi do skupljanja tečnosti iza bubnjića. Ta tečnost je idealan “poligon” za razmnožavanje bakterija, koji uzrokuju upalu uva.

Naučnici sa Univerziteta u Teksasu pozabavili su se dečjim upala i infekcijama, i došli do zaključka da su mogući izazivači upale srednjeg uva izloženost dece duvanskom dimu i odsustvo majčinog mleka u ranoj fazi života.

Stav lekara je da dojenje u prvih šest meseci života smanjuje rizik od infekcija uva, a isključivo dojenje u trajanju od tri meseca smanjuje rizik za 60 odsto. Majčino mleko sadrži antitela koja štite bebu od infekcija.

Da vam dete ima upalu uva, možete uočiti kroz začepljen nos, povišenu temperaturu, razdražljivost, a uz sve to deca konstantno trljaju bolno uvo, stavljajući roditeljima do znanja da postoji problem. Takođe, deca koja genetski pate od alergija ili imaju osetljive krajnike skloniji su upali srednjeg uva.

Stoga je važno, kad se dete prehladi, što temeljnije isčistiti nosne šupljine i prskati ih fiziološkim rastvorom. Roditelji, ako pušite, nemojte to činiti u njihovoj blizini i uvek se trudite da prostorija u kojoj boravi vaše dete bude provetrena.

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar