Početna Mališan Saznajte kako pomoći detetu koje ima strah od igle

Saznajte kako pomoći detetu koje ima strah od igle

Thinkstock

Postoji nekoliko načina da prebrodite ovaj strah sa vašom decom:

1. Recite im istinu

Ukoliko vas dete pita da li će dobiti injekciju- nemojte ga lagati. Samo ga uverite da je injekcija nešto što ga štiti i objasnite im da to nije nikakva kazna. Takođe nemojte da im kažete da neće boleti zato što će mališani videti da ih lažete i izgubiće poverenje u vas. Umesto toga, odgovorite prosto i jednostavno – da će malo boleti i da traje svega par sekundi.

Kada krenete kući nabacite osmeh na lice i pokažite im koliko se ponosite njime.

2. Nemojte im previše otkrivati

Nemojte davati deci previše informacija o predstojećim posetama pedijatru. Ako vaše dete sazna dosta ranije to će mu uništiti nedelju jer će samo o tome razmišljati. Ako ne znate šta da kažete, možete probati da budete nejasni. Upali skoro uvek. Ukoliko pominjete često injekcije vaše dete će najverovatnije biti nervoznije kod doktora nego druga deca.

3. Sprečite fizički bol

Neki stručnjaci smatraju da je pametna ideja namazati anesteziološku kremu dvadesetak minuta pre injekcije jer će koža “otupeti”. Pitajte vašeg doktora koje su njihove preporuke za marku kreme koju vaš mališan sme da koristi. Tokom same vakcinacije trudite se da odvlačite detetu pažnju tako što ćete mu stiskati ruku, praviti smešne face, pričati priču, pevušiti…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here