Početna Mališan Razvoj i nega KOJA JE RUČICA DOMINANTNA?

KOJA JE RUČICA DOMINANTNA?

Kada se novorođena beba postavi da leži na stomaku, ona će pokušati da okrene glavicu na stranu. U zavisnosti od toga na koju je stranu beba okrenula glavu, biće određeno da li će biti levoruka ili desnoruka…

Otkrivanje ruku

Tokom druge polovine prve godine, dete sve više uviđa da su njegove ručice zapravo oruđe uz pomoć kojih dolazi u dodir sa interesantnim svetom koji ga okružuje i sve ga bolje upoznaje. Glavni pokreti rukama u tom periodu su: hvatanje, ispuštanje, manipulisanje i eksperimentisanje predmetima. U prvih šest meseci, beba podjednako koristi obe ručice, ali počev od šestog pa sve do devetog, desetog meseca (kod neke dece i do petnaestog) počinje češće da upotrebljava jednu ruku u odnosu na drugu. Dosledno korišćenje samo jedne ruke, učvršćuje se tek oko treće, četvrte godine života kada će se vaše dete definitivno opredeliti za samo jednu stranu.

Jedna je ruka dominantna

Dominantnost ruke se ogleda u pretežnoj upotrebi jedne ruke pri obavljanju različitih aktivnosti. Dominantna je ona ruka koja se pri upotrebi preferira, odnosno daleko češće koristi u odnosu na drugu ruku, te koja brže i spretnije obavlja različite aktivnosti. Ova pojava je zapažena i kod nogu, pa čak i oka ili uha. Statističke studije pokazuju da je oko 93% čovečanstva desnoruko. Ostalih 7% ljudi čine “nedešnjaci” u koje spadaju izaraziti levoruki i oni koji se podjednako dobro služe sa obe ruke, takozvani ambidekstri koji, na primer, podjednako brzo i uredno pišu sa obe ruke.

Levorukost je normalna pojava

Levoruka deca ni po čemu nisu drugačija od desnorukih, osim po činjenici da pišu, hrane se, bacaju loptu, uzimaju igračke levom rukom. Levoruka deca preferiraju i levu nogu, te najčešće njom šutiraju loptu, iskoračuju kada započinju hod, trčanje ili vožnju rolera. Čak im je i levo oko dominantno, te je zapaženo na časovima biologije da naslanjaju levo oko na mikroskop pri proučavanju preparata ili prinose fotoaparat levom oku kada fotografišu. Ukratko, levorukoj deci je dominantna desna strana mozga, te imaju tendenciju upotrebe leve strane tela pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Statističke studije pokazuju da su dečaci češće levoruki od devojčica, možda zato što pružaju energičniji otpor da se služe desnom rukom i uporniji su da ostanu levoruki. Takođe, zapažen je i veći procenat levorukosti među blizancima.

Uputstvo za “rukovanje” levorukim detetom

Ukoliko primetite da vaše dete češće i spretnije upotrebljava levu ruku, poslušajte nekoliko saveta:

* Ako još niste sigurni koja je ruka dominantna, sačekajte još nekoliko meseci, posmatrajte svoje dete ili mu dajte neke jednostavne testove za finu motoriku, na primer da pokupi sitne predmete (bockalice, perlice, novčiće) jednom rukom u čašu.

* Ukoliko dete jasno ispoljava levorukost, uvažite tu njegovu osobenost kao prirodnu pojavu, odnosno osobinu koja mu je biološki data isto kao i što ima plave oči ili kovrdžavu kosicu koju ste mu, vi ili vaši rođaci, podarili.

* Prihvatite tu sitnu jedinstvenost vašeg deteta i budite ponosni na njega. Ne brinite, levoruka deca nisu nespretnija od desnoruke, niti su “leva smetala”. Na ovu osobenost se danas blagonaklono gleda i niko neće odbaciti vaše dete zato što je drugačije od ostalih.

* Ukoliko vaše levoruko dete učite nekoj motoričkoj radnji – igri sa rukama i prstima ili upotrebi nekog alata, a vi ste desnoruki, sedite preko puta njega, a ne pored njega jer će vas dete tako nesmetano oponašati, imaće model kao u ogledalu i neće biti zbunjeno koju ruku da upotrebi.

* Ukoliko ste zabrinuti za bezbednost vašeg deteta jer je veliki broj alata i predmeta za svakodnevnu upotrebu predviđen za dešnjake, ne brinite – levoruka deca se vrlo lako prilagođavaju i brzo će steći spretnost pri njihovoj upotrebi. Zanimljivo je da danas u razvijenijim zemljama postoje specijalizovane prodavnice za levoruke osobe u kojima se može nabaviti alat, školski pribor i različiti aparati za domaćinstvo namenjeni upravo ovim osobama. Ukoliko ste zainteresovani, raspitajte se ili prokrstarite Internetom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here