Početna Mališan Naučite dete da se igra u prirodi

Naučite dete da se igra u prirodi

Moderna tehnologija deci omogućava zabavu bez izlaska iz kuće, a  posledice su gojaznost i slabije razvijene društvene veštine. Dolazi proleće i topliji dani, te bi i mališani više vremena trebalo da provode napolju.

deca u prirodi

Sve više decesve manje boravi u prirodi. Jedno britansko istraživanje pokazalo je da se 64 odsto mališana igra van kuće samo jednom nedeljno, 28 odsto se nije godinama prošetalo u prirodi, 21 odsto nije nikada bilo na selu, a svako peto dete se nije nikad popelo na drvo.

U Srbiji je i dalje veći deo mališana ima baku i deku na selu, pa je sigurno i postotak dece koja su u kontaktu sa prirodom veći, ali trend obitavanja u kući prisutan je i kod nas.

Boravak napolju ne treba da bude bauk

Više od dve petine odraslih smatra da se deca mlađa od 14 godina ne smeju da se igraju van kuće bez nadzora. Zanimljivo je da se više dece povredi od pada sa kreveta nego sa drveta! U Americi je izmišljen izraz “poremećaj manjka prirode”, koji se ogleda u gubitku kontakta između ljudi i prirode.

Taj manjak je posledica većeg broja faktora. Moderna tehnologija omogućava zabavu bez izlaska iz kuće, zbog sve viših standarda higijene kod roditelja koji ne žele da im se deca prljaju. Mediji šire strah od otmice dece, iako su takvi slučajevi u Evropi vrlo retki, vlada i strah od stradanja dece u saobraćajnim nesrećama, a taj strah je, za razliku od prethodnog, utemeljen.

Ukoliko je dete hiperaktivno – vodite ga u prirodu

Najočiglednija posledica boravka u zatvorenom je prekomerna težina, ali stručnjaci tvrde da zbog toga trpe i mentalno zdravlje i međuljudske veštine. Mnoga istraživanja pokazuju da nesputano i spontano igranje u prirodi donosi značajna poboljšanja u učenju, pamćenju i kreativnosti.

To znači bolje ocene u školi, a manje depresije, anksioznosti, nedostatka pažnje i hiperaktivnosti. Igranje u zelenilu donosi napredak u međuljudskim odnosima, poboljšava smisao za saradnju i toleranciju. Prema jednom ispitivanju, i odrasli imaju koristi od boravka u prirodi, ali je to mnogo značajnije za decu i adolescente.

Američki lekari preporučuju oko 50 aktivnosti kojima bi trebalo da se deca bave. Zanimljiva lista uključuje penjanje na drvo, kampovanje, planinarenje, trčanje na kiši, izgradnju male brane na potoku, hodanje po balvanu, zavlačenje iza vodopada, hranjenje ptica rukom, skupljanje skakavaca, oponašanje glasanja životinja, splavarenje i učenje paljenja vatre bez šibica ili upaljača.

Izvor: apa.org

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here