Početna Mališan Kako izabrati idealan sport za decu?

Kako izabrati idealan sport za decu?

Treninzi za decu imaju višestruku ulogu. Osim što razvijaju dobru kondiciju i fizičku spremnost, deca uz pomoć sporta nauče da grade poverenje, da imaju smisla za timski rad, a i nauče kako da budu disciplinovani. Ipak, pre nego što svoje dete upišete na neki sport, uvek postoje pitanja “Koji sport je najbolji za moje dete?” ili “Za koji sport je moje dete stvoreno?”. Pronalaženje pravog sporta za dete za svakog roditelja je pravi izazov.

Thinkstock

 

Da li je dete za timski ili individualni sport?

Sve zavisi od deteta. Bilo bi idealno kada bi dete krenulo na neku vrstu timskog sporta u ranoj fazi svog detinjstva (školica sporta). Deca koja treniraju u timu uče se mnogim veštinama, koje im dobro dođu tokom života. Trebalo bi da znate da timsko takmičenje ili treniranje nije samo fudbal, košarka ili odbojka, već tu spadaju i veslanje, gimnastika, ples i plivanje… Ipak, ako vaše dete ne pokazuje sklonost ka treniranju u grupi, nemojte ga terati i ucenjivati, jer ćete na taj način stvoriti samo odbojnost. Na vama je samo da zajedno sa detetom pronađete sport koji mu najviše odgovara.

Prvenstveno se fokusirajte na interese deteta , vi najbolje znate da li je izuzetno aktivno, da li voli da trči ili više voli da pliva. Obratite pažnju na to da li uživa gledajući stariju braću i sestre ili drugare dok treniraju ili se takmiče. Bitno je da obratite pažnju na to da li je dete izrazilo interes za određeni sport. Da li voli možda da pleše?

Stručnjaci smatraju da ono što decu čini srećnim i veselim dok se igraju i zabavljaju, može da se pretoči u neki sport. Recimo ako dete voli da plaše, upišite ga u školu plesa , a ne odbojku ili ako voli sa drugarima da igra fudbal, upišite ga u obližnji klub, a ne na džudo ili karate. Provedite neko vreme na internetu kako bi ste videli koje sportove imate na raspolaganju u vašem gradu i okolini. Možete da vodite dete na neke utakmice ili da mu puštate snimke sa nekih takmičenja.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here