Abeceda zdravih namirnica (plus recepti za bebe i njihove roditelje) 1. deo

Abeceda zdravih namirnica (plus recepti za bebe i njihove roditelje) 1. deo

SHARE

ThinkstockPhotos 517485285 490x373 Abeceda zdravih namirnica (plus recepti za bebe i njihove roditelje) 1. deo

KRUŠKA
Kruške su slatko, sočno i meko voće. Postoji mnogo različitih vrsta, tako da se na pijacama i u marketima mogu naći skoro tokom čitave godine, mada im je sezona od avgusta do oktobra. Da biste utvrdili da li je kruška zrela, nećete moći samo da je stisnete poput drugog voća. Kruška sazreva iznutra, tako da morate da je pritisnete u osnovi njene stabljike da biste osetili da li je mekana. Ukoliko jeste, zrela je!

U kom uzrastu ih ponuditi bebi?
Od šestog meseca.

Kako odabrati najbolji plod?
Kada kupujete kruške, odaberite nekoliko mekih i isto toliko tvrđih, jer ćete tako moći da uživate u ovom voću tokom cele nedelje. Birajte i tražite plodove bez ikakvih oštećenja. Za bebu kupujte kruške izrazito žute boje, jer je njihova tekstura najmekša.

RECEPT ZA BEBU
Ništa lakše! Jednostavno oljuštite krušku, očistite je od semenki i izgnječite.

RECEPT ZA ODRASLE
Kompot od krušaka
1 kg krušaka
250 gr šećera
1 l vode
kesica vanil-šećera
Priprema:
Zrele, čvrste kruške operite, odstranite im peteljke, oljuštite i isecite na kriške. Stavite ih u vodu kojoj je dodato sirće ili nekoliko kapi limuna da kruške ne bi potamnele. Blanširajte kruške dva minuta, ocedite ih, ohladite i poređajte u pripremljene tegle. U vodu dodajte šećer i vanil-šećer, ukuvajte sirup pa njime prelijte kruške. Tegle hermetički zatvorite.

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar